Când va începe gripa să bată în retragere
Ministrul Sănătății estimează că, în următoarele două-trei săptămâni, gripa s-ar putea să intre pe un trend descendent. Dar cu date mai precise va veni după ce Institutul Național de Sănătate Publică va prezenta situația gripei în ultima săptămână.
În prezent, ministrul Alexandru Rafila este în legătură cu direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București pentru a se evita supraaglomerarea unităților de primiri urgențe (UPU) ale spitalelor. Se știe că UPU-rile sunt foarte solicitate în această perioadă, mai cu seamă la sfârșit de săptămână, când cabinetele medicilor de familie sunt închise.
„Am avut în cursul zilei de astăzi, la prima oră, o nouă întâlnire cu directorii Direcției de Sănătate Publică, ca să vedem cum funcționează sau dacă funcționează centrele de tratament ambulatoriu, de diagnostic și tratament ambulatoriu, care să fie accesibile publicului în fiecare zi, până seara și eventual și în weekend, măcar până după-amiază, încât adresabilitatea la aceste centre să reducă presiunea asupra unităților de primiri urgențe”, a explicat ministrul Rafila.
În prezent, în țara noastră este declarată alertă epidemiologică, după ce în ultimele săptămâni numărul cazurilor de gripă a crescut alarmant.
„Având în vedere evoluția rapid crescătoare a infecțiilor gripale din ultimele 3 săptămâni, asemănătoare cu cea din sezonul precedent, se introduce starea de alertă epidemiologică, pentru limitarea răspândirii infecțiilor respiratorii, inclusiv a gripei”, a transmis Ministerul Sănătății.
Potrivit datelor Institutului Național de Sănătate Publică, de la începutul acestui sezon de raportare, în țara noastră au fost înregistrate 22 de decese confirmate cu virus gripal: 1 la grupa de vârstă 0 – 4 ani; 2 la 15-49 de ani; 5 la 50 – 64 de ani și 14 la 65 de ani și peste. Toate persoanele decedate erau nevaccinate antigripal.
În legătură cu lipsa unor medicamente destinate infecțiilor respiratorii și a serului fiziologic, ministrul Rafila a precizat că s-au stabilit o serie de măsuri împreună cu producătorii.
„Da, e o problemă pe care o cunoaștem și o monitorizăm, și facem și lucruri concrete, nu doar monitorizăm împreună cu producătorii de ser fiziologic. Ne-am întâlnit deja de două ori și am stabilit măsuri concrete care să compenseze cererea crescută din această perioadă, pentru că serul fiziologic, prin politica de preț pe care o are România de foarte mulți ani, nu este interesant din punct de vedere commercial. Avem o listă de medicamente pe care le numim critice, la care să putem să facem ajustări de preț, dar trebuie să fie o politică coerentă, nu o politică care să rezolve o situație de moment. În timp, în ultimii mulți ani, anumite medicamente ieftine au dispărut de pe piață, ceea ce am putut să facem noi am făcut, am redus clawbackul la medicamentele generice și am acceptat o mărire de preț între 7 și 14% la medicamentele cu valori între un leu și 50 de lei”, a explicat ministrul Sănătății.