Lotul Meseș de pe Autostrada Transilvania, cel mai scump din România, blocat de contestații!

Publicat: 03 feb. 2025, 18:42, de Marian Apipie, în Transporturi , ? cititori
Lotul Meseș de pe Autostrada Transilvania, cel mai scump din România, blocat de contestații!
Lotul Meseș de pe Autostrada Transilvania, cel mai scump din România, blocat de contestații

Este bătaie mare pe Lotul Meseș de pe Autostrada Transilvania (A3), cel mai scump din România, cu o valoare de 6,8 miliarde de lei fără TVA. Licitația pentru lotul Poarta Sălajului – Zalău – Nușfalău din Autostrada Transilvania, care presupune și construirea unui tunel de 2,9 km la Meseș, cel mai lung din România la nivel de autostradă, a fost atribuită de CNAIR Asocierii turce Makyol – Ozaltin, care a venit cu o ofertă de 6,62 miliarde lei. Contractul nu poate fi însă semnat și nu poate demara pentru că există mai multe contestații depuse la CNSC și încă nesoluționate.

Lotul Meseș de pe Autostrada Transilvania pare să fie cel mai dorit lot al unui drum de mare viteză din România. E adevărat că este și cel mai scump, iar bătălia a fost mare. Și nu s-a încheiat încă, deși CNAIR a desemnat de ceva timp câștigătorii. Asocierea turcă Makyol – Ozaltin s-a trezit cu un val de contestații și nu poate semna contractul.

Licitația a fost lansată pe 9 februarie 2023, iar la finalul lui august 2023 au fost depuse 7 oferte: UMB, asociat cu EuroAsfalt din Bosnia Herțegovina, cu experință pe partea de tuneluri (Asocierea de pe lotul Margina – Holdea a A1 Lugoj – Deva), italienii de la WeBuild (cu lucrări pe secțiunea 3 și 5 a A1 Sibiu – Pitești) și cinci constructori din Turcia, respectiv Ictaș, Nurol, Mapa, Makyol – Ozaltin și Tekfen. Ozaltin a finalizat tronsonul 1 al DEx12 Craiova – Pitești și a semnat contractul pentru viaductele de la Nădășelu și Topa Mică scoase din proiectul PNRR cu UMB. Ictas și Tekfen nu au contracte semnate cu CNAIR, iar Mapa (în asociere cu Cengiz) a început lucrările la Boița, pe secțiunea 2 Boița – Cornetu de pe A1 Sibiu – Pitești.

CNAIR a desemnat Asocierea Makyol – Ozaltin din Turcia drept câștigătoare a contractului pentru proiectarea și execuția lotului Poarta Sălajului – Zalău – Nușfalău (41 km, din care aproape 3 km tuneluri) pentru o ofertă de 6,62 miliarde lei, acesta fiind cel mai mare contract licitat până acum în România.

Lotul Meseș de pe Autostrada Transilvania, cel mai scump din România, blocat de contestații. CNSC nu a dat încă un verdict

Constructorul italian WeBuild a fost primul care a depus o nouă contestație la Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC) privind Lotul Meseș de pe Autostrada Transilvania, potrivit Economedia. Prima contestație a WeBuild la CNSC pe acest lot este încă în analiză, de două luni, la fel și cea a turcilor de la Mapa. În cealaltă contestație depusă la CNSC după desemnarea câștigătorului, WeBuild a reclamat că nu a primit accesul la întreg dosarul de achiziție și a solicitat anularea comunicării câștigătorului.

În cea de-a doua contestație, WeBuild arată că, după data de 17 ianuarie 2025, când a primit acces la dosar, a constatat că oferta Makyol are un preț neobișnuit de scăzut, iar CNAIR ar fi trebuit să ceară clarificări. WeBuild a depus și anul trecut, înainte de desemnarea câștigătorului, o contestație în care indica aceeași problemă, dar a retras-o ulterior după ce a pierdut la Curtea de Apel București. Contestațiile WeBuild și Mapa sunt în analiză la CNSC de aproape două luni.

Lotul Meseș are 41 km și 65 de viaducte, poduri și pasaje

Lotul Meseș de 41 kilometri dintre Poarta Sălajului și Nușfalău de pe Autostrada Transilvania este cel mai mare contract pentru infrastructura rutieră lansat până acum în achiziție în România. Acesta este ultimul sector necontractat din Autostrada Transilvania (A3). Potrivit contractului, construcția celor două secțiuni, cu o lungime totală de 41 km, trebuie finalizată în 78 de luni (18 luni proiectare, 60 de luni execuție).

Lotul Meseș de pe Autostrada Transilvania cuprinde tunelul Meseș (în lungime de 2,89 km), cel mai lung tunel de autostradă din România, format din două galerii unidirecționale care împreună totalizează 5,78 km, și 65 de viaducte, poduri și pasaje (în lungime totală de aproximativ 13 km).

Citește și: S-a dat ordinul! Când începe construcția secțiunii Leghin -Târgu Neamț a Autostrăzii Unirii. UMB are termen strict