Comisia Europeană a publicat un nou raport care afirmă că majoritatea corpurilor de apă de suprafață ale Europei sunt contaminate cu substanțe chimice. Astfel de date indică faptul că trebuie luate decizii urgente pentru a preveni agravarea situației, scrie The Independent.
Potrivit evaluării comisiei, doar 39,5% din apele de suprafață, inclusiv lacuri, râuri și zonele de coastă, au atins o stare ecologică „bună” în 2021.
În același timp, doar 26,8% dintre aceste corpuri de apă îndeplinesc standardele, ceea ce este semnificativ mai puțin față de 33,5% în 2015. Această deteriorare este monitorizată, în timp ce țările UE se luptă cu penuria de apă și seceta din cauza schimbărilor climatice.
„Situația apei în UE este într-o stare proastă. Am considerat situația apei ca fiind bună, ca fiind ceva de la sine înțeles, de atât de mult timp. Și cred că este timpul să schimbăm această mentalitate”, a declarat pentru Reuters comisarul UE pentru Mediu, Jessica Rosewall.
Sunt necesare măsuri mai radicale pentru combaterea poluării apelor cu nitrați
Comisia, la rândul ei, a spus că sunt necesare măsuri mai radicale pentru combaterea poluării cu nitrați, dar a recunoscut că astfel de măsuri „pot fi dificil de adoptat din punct de vedere politic”.
Publicația a adăugat că Uniunea Europeană ar putea aloca mai mulți bani din următorul său buget pentru curățarea apelor, dar astfel de cereri ar concura cu planurile guvernelor de a crește cheltuielile UE pentru apărare și industrie.