Buget 2025. Marius Budăi: „Există zone unde pensionarii pot să lucreze în continuare”
Fostul ministru al Muncii Marius Budăi a vorbit la Dialogurile Puterii despre Bugetul de Stat 2025, catalogându-l moderat optimist. Și-a exprimat opinia despre restructurări, despre a avea nevoie sau nu România de serviciile pensionarilor care își continuă activitatea la locul de muncă. De asemenea, ne-a asigurat că taxele și impozitele nu ar trebui să crească, anul acesta. Întrebat dacă scandalul Nordis este politizat, Budăi consideră că se va încerca acest lucru.
Puterea: Bugetul 2025, adoptat cu întârziere…
Marius Budăi: Am fost, în luna decembrie, pe un sfârșit de mandat. Cumva era dificil de adoptat bugetul, la final de mandat, când practic nu știam ce guvern va veni, nu mai este aceeași coloratură politică (eram doar PSD și PNL, acum sunt și colegii de la UDMR în guvern). Deci, în decembrie, cu siguranță trebuia să adoptăm bugetul, dar nu era un lucru constructiv.
Acum suntem în această situație în care ne dorim să dăm acest semnal pozitiv, pentru că aprobarea unui buget, existența unui buget, transparentizarea cheltuielilor, a veniturilor, măsuri de sprijin, de ajutoare de stat dau încredere în economie.
Este un buget moderat-optimist
Marius Budăi: Din punctul meu de vedere, așa l-am definit. De ce? M-am uitat cu atenție, am fost și președintele Comisiei de buget finanțe în trecut și mă uit tot timpul în preajma bugetului.
După elaborarea bugetului mă uit cu atenție la ce spun organismele internaționale și la ce spune Consiliul Fiscal, care a tras două semne de alarmă cu privire la încadrarea în deficitul asumat. Și cu reducere a cheltuielilor.
Este prima oară (spune Consiliul Fiscal), după mulți ani, când avem un buget care poate fi realizat după ce trece prin cele două semne de atenționare, cum ești normal să se facă.
Consiliul Fiscal spune că avem un buget care poate fi executat. Avem 150 de miliarde de lei pentru investiții
Marius Budăi: Este un buget în interiorul căruia se găsesc 150 de miliarde de lei pentru investiții. Este o sumă-record și de 3 ani, an de an, majorăm această sumă. Anul acesta este un plus de 32 de miliarde față de anul 2024.
Există zone unde pensionarii pot să lucreze în continuare
Marius Budăi: Atunci când vorbești despre oameni, eu n-am să pun la pachet pe toată lumea. Trebuie să vorbim de om, de individ, de fiecare om, fiecare individ. Aș putea acum să dau bine la public, să spun că pensionarii trebuie să plece, să vină tineretul. Nu. Trebuie să tratăm pe fiecare om ca pe un individ în parte, indiferent de vârstă.
Așa cum spune Înalta Curte de Casație și Justiție, dacă în alte zone, fie în zona privată, fie în zona bugetară, dar să fie contractual, contract de muncă, deci nu funcționar public, există zone unde se pot adapta și pensionarii să lucreze în continuare. Până la urmă este dreptul fiecărui om.
În 2025 nu vor crește taxele și impozitele
Marius Budăi: Actualmente, bugetul nu este construit cu creșteri de taxe. Nu ne gândim, nu am aceste semnale de creșteri de taxe. Bugetul la ora actuală nu este construit pe creșteri de taxe și impozite.
Sunt șanse reale pentru Crin Antonescu în cursa pentru Cotroceni?
Marius Budăi: Noi, în anul 2024, am mai văzut sondaje de opinie și am cam văzut și acuratețea lor. În această perioadă în care lumea este, din punctul meu de vedere, într-o schimbare, în coaliție, s-au decis să avem acest candidat comun. Orice meci începe de la zero la zero.
Este politizat scandalul Nordis?
Marius Budăi: Sigur că vor încerca. Opoziția va încerca să țeasă pe subiect. Nu sunt până acum elemente care să ducă către politic. Conducerea PSD a luat decizia corectă la momentul respectiv, la prima apariție a acestei chestiuni, și a solicitat doamnei Vicol retragerea din conducerea Comisiei juridice. Ulterior, nu s-a mai regăsit pe o listă de candidați în Parlamentul României. De aici încolo, noi, din PSD, de foarte mulți ani nu mai comentăm deciziile și nu comentăm deciziile justiției.