Infernalul amestec extern: cum izbucnește războiul la scară largă în Africa de Est
O mie de dealuri de culoarea smaraldului, o suprafață de lac limpede ca cristalul; un grad și jumătate latitudine sudică, cea mai bună climă din lume cu 25–30 de grade Celsius pe tot parcursul anului. Orice plantă poate crește în condițiile avute în acest colț de lume. Așa a creat natura pământul din Valea Riftului Africii de Est, pe care oamenii l-au numit Kivu. Dar, în ciuda frumuseții sale cerești, este unul dintre cele mai periculoase locuri din lume. Și nu este vorba despre gazele toxice care se ridică din adâncurile lacului. Un mare război începe acolo acum.
Formal, confruntarea este între două state de pe continent: Republica Democrată Congo (RDC, fostul Zair) și Rwanda. Ambele țări au fost la un moment dat dependente colonial de Belgia. Dar, ca întotdeauna în Africa, totul este mult mai confuz și în același timp mai simplu. Orașul Goma din nordul Golfului Kivu (cu o populație de un milion de persoane) aparține RDC. Aproape de el, peste pârâul care se varsă în același lac frumos, a crescut Kisenyi-ul ruandez, a cărui populație este însă de trei ori mai mică.
La sfârșitul lunii ianuarie, gruparea rebelă congoleză Mișcarea 23 Martie (M23), care este susținută de Rwanda, a preluat Goma, deși nu este încă foarte clar cât de mult din oraș este controlat de invadatori. Martorii oculari spun că atacatorii pot fi văzuți în centru și că în apropierea aeroportului se aud împușcături. Mai mult, reacția locuitorilor înșiși la invazie a fost mixtă: unii au rămas acasă, alții au ieșit să întâmpine oamenii cu mitraliere.
Guvernatorul provinciei Kivu de Nord a fost ucis. Nouă militari din forțele de menținere a păcii din Africa de Sud au fost uciși. Numărul total de rezidenți locali care și-au pierdut viața este încă greu de estimat, deoarece datele variază foarte mult.
Ce legătură are țara vecină cu asta?
Potrivit rapoartelor presei, înaintarea M23 a fost asistată de Forțele de Apărare din Rwanda în ultimele zile. Ei scriu că majoritatea generalilor comandamentului din Rwanda se află în Kisenyi, iar armata acestei țări este gata să treacă granița în orice moment.
Regiunile de est ale RDC, la granița cu Rwanda, au rămas un amestec infernal de conflicte etnice și dispute financiare între localnici și străini. Grupuri rebele se „duelează”, grupuri care au apărut după infamul genocid din Rwanda din 1994, petrecut însă pe parcursul a trei decenii. În urmă cu 30 de ani, extremiștii din grupul etnosocial hutu au ucis aproximativ un milion de reprezentanți ai unei alte etnii, tutsi, dar, în același timp și localnici hutu, dar moderați. De atunci, lucrurile nu s-au „așezat”. M23 nu este ultimul dintr-un lung șir de grupuri apărute din anii 1990. Și este condus de tutsi.
Poate că nu Africa de Vest, ci partea de est a RDC este acum punctul cel mai predispus la conflicte de pe continent.
Totul din cauza subsolului?
Aparent, ultimele evenimente sunt direct legate și de exportul unui mineral foarte util din RDC – coltanul. Este un material important pentru fabricarea condensatoarelor electrolitice. Se găsește în toate dispozitivele electronice. 80% din rezervele dovedite de coltan sunt situate… în Africa, în primul rând în RD Congo. În fiecare lună, peste 150 de tone de coltan sunt extrase ilegal în estul RDC și transportate în Rwanda, unde sunt etichetate în mod fraudulos pentru export, a declarat ministrul de externe al RDC, Teresa Kayikwamba Wagner.
Minele din estul RDC produc și staniu, tantal și wolfram. Există și rezerve semnificative de aur acolo. Oriunde M23 își stabilește o prezență, militanții stabilesc un regim fiscal care le este favorabil, permițând grupului să genereze venituri pentru a susține conflictul. M23 afectează toate aspectele guvernării locale în estul vast al RDC, care se află la aproximativ 1.600 km distanță de capitală, Kinshasa. Mișcarea a găsit modalități de a controla și de a profita de pe urma economiei locale din Kivu de Nord, inclusiv a lanțurilor de aprovizionare cu minerale.
Ambasadele sunt arse în capitala RD Congo
Între timp, locuitorii din Kinshasa au început să spargă ambasadele acelor țări pe care le bănuiau că îi sprijină pe rebeli. După cum a relatat postul de radio The Voice Of Congo, misiunea diplomatică ugandeză a fost jefuită, iar misiunea franceză a fost incendiată. Baricade de cauciucuri arse au blocat strada din apropierea ambasadei SUA, cerând retragerea trupelor M23 și a trupelor ruandeze din RDC și încetarea jefuirii resurselor naturale ale țării. În alte orașe au loc mitinguri de solidaritate cu armata congoleză.
Apelurile de a paraliza viața în Kinshasa în semn de protest împotriva agresiunii din Rwanda cresc pe rețelele de socializare din RDC.
Goma astăzi nu este doar un oraș de pe malul pitorescului Lac Kivu, unde până de curând agențiile de turism făceau reclamă la hoteluri și excursii cu iahturi. Ar putea deveni epicentrul unei alte tragedii africane cu nenumărate victime, în care – Doamne ferește – se vor amesteca ura interetnică, lăcomia și veselia foștilor colonizatori.