Mecanism nou de calcul pentru salariul minim pe economie. Marcel Ciolacu: Este asumat prin PNRR

Publicat: 06 feb. 2025, 14:10, de Corina Oprea, în POLITICĂ , ? cititori
Mecanism nou de calcul pentru salariul minim pe economie. Marcel Ciolacu: Este asumat prin PNRR

Guvernul României a adoptat un nou mecanism de calcul în ceea ce privește salariul minim, menit să asigure o creștere mai previzibilă și sustenabilă a acestuia în anii următori. Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că acest sistem va corela creșterea salariului minim cu doi factori esențiali: rata inflației și productivitatea muncii. 

Salariul minim brut crește la 4.050 lei în 2025

Măsura este parte a angajamentelor asumate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și vine ca un pas important în alinierea politicilor economice ale României la standardele europene.

”Adoptăm și mecanismul de actualizare a salariului minim, în funcție de rata inflației și de productivitatea muncii. Este un mecanism de calcul european, asumat prin PNRR. Evoluția salariului minim devine, astfel, mult mai predictibilă, această formulă fiind stabilită anul trecut, împreună cu partenerii sociali.”, a declarat Marcel Ciolacu, la începutul ședinței de Guvern.

Începând cu 1 ianuarie 2025, salariul minim brut pe economie va fi 4.050 lei lunar, ceea ce reprezintă o creștere de 9,4% față de valoarea anterioară de 3.700 lei. De această majorare vor beneficia aproximativ 1,82 milioane de salariați din diverse sectoare ale economiei.

Pentru un program normal de 165,334 ore lucrate pe lună, salariul minim orar va ajunge la 24,496 lei pe oră, conform Hotărârii de Guvern nr. 1505/2024.

În ceea ce privește salariul net, angajații care primesc salariul minim vor încasa efectiv 2.574 lei lunar, după aplicarea scutirii de taxe pentru 300 de lei din salariul minim, prevăzută de Ordonanța de Urgență nr. 156/2024. Astfel, față de salariul minim anterior, care era de 2.363 lei net, creșterea reală în buzunarul angajaților va fi de 211 lei, reprezentând un avans de aproximativ 9%.

Un mecanism predictibil pentru creșterea salariului minim

Această schimbare reprezintă o aliniere la modelele economice europene, unde astfel de mecanisme sunt utilizate pentru a asigura un echilibru între creșterea veniturilor și sustenabilitatea economică.

  • Infrastructura rutieră, cu accent pe drumurile locale și județene.
  • Educația și sănătatea, unde vor fi prioritizate proiectele pentru școli și spitale.
  • Sistemele de alimentare cu apă și canalizare, esențiale pentru dezvoltarea locală.

Guvernul intenționează să acorde prioritate proiectelor aflate în stadii avansate de execuție, pentru a asigura finalizarea acestora cât mai rapid. Astfel, 50% din fonduri vor fi alocate proiectelor care sunt deja realizate în proporție de peste 80%, în timp ce 30% din resurse vor merge către investițiile aflate între 40% și 80% stadiu de execuție.

Printre cele mai importante programe care vor beneficia de aceste investiții se numără:

  • Programul Anghel Saligny, destinat modernizării infrastructurii locale.
  • Proiectele derulate prin Compania Națională de Investiții (CNI), care vizează construcția și modernizarea unor obiective strategice.

”Adoptarea bugetului pe 2025 este un semnal important pentru toți investitorii și partenerii noștri internaționali. Trecem acum la prioritizarea investițiilor publice în funcție de domeniu și stadiul de realizare. Acordăm prioritate investițiilor cu stadiu fizic avansat, în educație, sănătate, drumuri locale și județene, sisteme de alimentare cu apă și canalizare.

Primele programe în care operăm rapid sunt Anghel Saligny și cel derulat de Compania Națională de Investiții. Astfel, vrem să alocăm 50% din bani proiectelor finalizate în proporție de peste 80%. Iar alți 30% îi vom aproba pentru investiții cu o execuție între 40% și 80%.”, a declarat Marcel Ciolacu, la începutul ședinței de Guvern.