Incendiul de la Spitalul Piatra-Neamț. După patru ani de anchetă, două asistente și unitatea medicală au fost trimise în judecată

Publicat: 06 feb. 2025, 14:43, de Corina Oprea, în Justitie , ? cititori
Incendiul de la Spitalul Piatra-Neamț. După patru ani de anchetă, două asistente și unitatea medicală au fost trimise în judecată

După mai bine de patru ani de investigații, procurorii au finalizat ancheta privind tragedia de la Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț, în urma căreia zece pacienți și-au pierdut viața. Dosarul a fost înaintat instanței de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, iar două asistente medicale și unitatea spitalicească au fost trimise în judecată.

Cum s-a produs incendiul de la Spitalul Piatra-Neamț

Tragedia de la Spitalul Piatra-Neamț s-a petrecut pe 14 noiembrie 2020, în secția de Terapie Intensivă pentru pacienți Covid-19. În acea seară, un incendiu violent a izbucnit în salonul unde erau internați bolnavi aflați în stare critică. Potrivit anchetatorilor, cauza declanșării flăcărilor a fost o candelă aprinsă timp de două ore la căpătâiul unui pacient în stare foarte gravă.

Asistentele medicale, care se aflau în tură în acel moment, sunt acuzate că nu au respectat măsurile de siguranță și au permis ca lumânarea să ardă într-un salon unde nivelul de oxigen depășea limita admisă.

Un moment crucial s-a produs atunci când una dintre asistente a atins candela, moment în care halatul i-a luat foc, declanșând incendiul devastator.

Responsabilitatea spitalului în tragedie

Pe lângă vinovăția individuală a cadrelor medicale, procurorii au considerat că Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț poartă o mare parte din responsabilitate. Conform rechizitoriului, unitatea medicală nu și-a instruit corespunzător angajații cu privire la riscurile generate de concentrația crescută de oxigen din saloanele destinate pacienților Covid-19.

Mai mult decât atât, procurorii au descoperit că sistemul de ventilare nu funcționa corespunzător, ceea ce a favorizat acumularea periculoasă de oxigen în secția ATI.

„Pe fondul neatenţiei şi al concentrației de oxigen peste limita maximă prevăzută în fișa cu date de securitate pentru oxigen (peste 23,5%) din salon, la contactul lumânării (sursă de foc deschis) cu îmbrăcămintea uneia dintre inculpate, halatul pe care aceasta îl purta s-a aprins și a izbucnit astfel un incendiu soldat cu decesul, prin intoxicație cu monoxid de carbon, arsuri și insuficiență cardio respiratorie acută, a 9 dintre pacienții internați (în saloanele 240 și 242), vătămarea corporală a unui medic și a celor două asistente medicale. O altă consecință a constat în degradarea salonului nr. 240, a spațiilor din componența acestuia și distrugerea/degradarea mai multor lucrări, instalații, echipamente și componente ale acestora”, se arată în comunicat.

Investigația: sute de audieri și peste 20 de expertize

Ancheta privind incendiul de la Piatra-Neamț a fost una de amploare. Autoritățile au solicitat peste 20 de expertize tehnice, menite să clarifice cauzele incendiului și responsabilitățile celor implicați. De asemenea, procurorii au audiat peste 100 de persoane, inclusiv medici, asistente, angajați ai departamentului tehnic, dar și rude ale victimelor.

Pacienții care au pierit în incendiu aveau vârste cuprinse între 67 și 86 de ani. Pe lângă aceștia, mai multe persoane au suferit arsuri grave și au avut nevoie de îngrijiri medicale de lungă durată.

Un erou printre victime

Printre cei afectați de tragedie s-a numărat și un medic care a încercat să salveze pacienții din flăcări. Acesta a suferit arsuri severe pe peste 40% din suprafața corpului, fiind transferat de urgență în Belgia pentru tratament.

Incendiul de la Spitalul Piatra-Neamț a stârnit un val de revoltă în rândul opiniei publice, fiind considerat un simbol al problemelor sistemice din sănătatea românească. Printre numeroasele reacții politice de atunci, o declarație a fostului ministru al Sănătății, Nelu Tătaru, a provocat indignare.

Acesta a afirmat că întreaga societate este responsabilă pentru tragedia de la Piatra-Neamț, deoarece „timp de 30 de ani am acceptat să trăim într-o astfel de situație medicală”. Declarația a fost aspru criticată, fiind interpretată drept o încercare de a dilua vina concretă a autorităților și a celor implicați direct în gestionarea spitalului.