Ministrul Muncii, despre un pas important în cadrul PNRR. România adoptă salariul minim european
Guvernul României a aprobat, în ședința de astăzi, procedura de aplicare a mecanismului de stabilire și actualizare a salariului minim brut pe țară garantat în plată. Această decizie finalizează procesul de transpunere a Directivei (UE) 2022/2041, care are ca obiectiv principal asigurarea unui salariu minim adecvat pentru toți lucrătorii. Ministrul Muncii a explicat ce presupune exact noua măsură.
Ministrul Muncii, despre salariul minim
Totodată, măsura marchează atingerea jalonului 392 din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), fiind asociată cu cererea de plată numărul 5. Acest progres este considerat esențial pentru reformarea politicilor salariale din România și alinierea acestora la standardele europene.
Ministrul Simona Bucura Oprescu a subliniat că această hotărâre reflectă un angajament ferm al Guvernului pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă și de trai ale angajaților români.
Ea a explicat că adoptarea mecanismului de actualizare a salariului minim oferă siguranță financiară angajaților, dar și predictibilitate angajatorilor, astfel încât aceștia să poată gestiona mai bine costurile salariale.
De asemenea, ministrul a punctat că reforma salariului minim nu este doar un pas economic necesar, ci și o măsură de justiție socială, care contribuie la creșterea nivelului de trai și reducerea inechităților salariale.
„Hotărârea adoptată de Guvern astăzi reprezintă un angajament de a îmbunătăți condițiile de muncă și de viață ale lucrătorilor români. Această măsură oferă predictibilitate angajatorilor și siguranță salariaților și contribuie la creșterea nivelului de trai prin asigurarea unui sistem echitabil de remunerare. Hotărârea de astăzi este cu atât mai importantă cu cât reforma salariului minim reprezintă încă un jalon atins în cadrul PNRR – Jalonul 392”, a declarat ministrul Simona Bucura Oprescu.
Cum va fi calculat salariul minim
Conform noilor reglementări, stabilirea și actualizarea salariului minim brut pe țară se va face pe baza unor indicatori economici clari, care să asigure o remunerație echitabilă și să reflecte realitățile economice. Printre acești factori se numără:
- Puterea de cumpărare, calculată în funcție de costul vieții și impactul inflației asupra veniturilor populației;
- Nivelul general al salariilor, astfel încât salariul minim să fie raportat la media salarială din economie;
- Rata de creștere a salariilor, pentru a garanta o ajustare corectă și progresivă;
- Productivitatea muncii la nivel național, pentru a menține competitivitatea economică și sustenabilitatea creșterilor salariale.
Mecanismul implementat de România este parte dintr-o strategie mai amplă a Uniunii Europene, care urmărește stabilirea unor salarii minime adecvate, promovarea negocierii colective între angajatori și angajați și îmbunătățirea condițiilor generale de muncă.