Cu cât se vinde bancnota de 20 de lei, vânată de colecționari. Un exemplar perfect, preț-record
![Cu cât se vinde bancnota de 20 de lei, vânată de colecționari. Un exemplar perfect, preț-record](https://media.puterea.ro/4Q_P2ND_PceHhJYOe7kGScgDmy0=/1200x675/smart/filters:contrast(5):format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/02/Cu-cat-se-vinde-bancnota-de-20-de-lei-vanata-de-colectionari.-Un-exemplar-perfect-pret-record.webp)
Bancnota de 20 de lei, deși aflată încă în circulație, este vânată de colecționari în mediul online. Prețul diferă de la un exemplar la altul, în funcție de starea acestuia. Au fost însă și situații când o bancnotă perfectă s-a vândut la un preț uimitor.
Bancnota de 20 de lei, la mare căutare printre colecționari
Prima bancnotă românească modernă cu chipul unei femei, un omagiu adus Ecaterinei Teodoroiu, a ajuns să fie o adevărată comoară pentru colecționari. Lansată pe 1 decembrie 2021, bancnota de 20 de lei este la mare căutare, în ciuda faptului că este încă în circulație.
Pe site-urile care se ocupă cu astfel de licitații, unele exemplare au ajuns să se vândă la un preț surprinzător. Bancnotele cele mai căutate sunt cele în stare perfectă, care nu prezintă urme de uzură sau deteriorare. Aceste exemplare, considerate rare, au o valoare mult mai mare, care crește pe măsură ce trece timpul.
Iar cei care-și doresc să adauge o astfel de piesă la colecția lor nu sunt deloc puțini. Mai mult, sunt dispuși să plătească sume impresionante ca să intre în posesia lor.
Potrivit botoșăneanul.ro, prețul unei astfel de bancnote variază în funcție de factorii menționați anterior. Prețul unui exemplar cu urme de uzură pornește de la 30-40 de lei. Ajunge însă chiar și la 400 de lei, dacă este într-o stare perfectă.
Există însă și situații când bancnotele pot depăși mii de lei. Cel mai scump exemplar este listat la un preț de 5.800 de lei.
Ecaterina Teodoroiu a fost o eroină a Primului Război Mondial. Născută în 1894, a devenit un simbol al femeii-soldat, fiind una dintre puținele femei care au luptat activ pe frontul de Est al României. Ecaterina s-a alăturat armatei ca infirmieră, dar a solicitat să fie trimisă pe front, în prima linie. În 1917, în timpul Bătăliei de la Mărășești, a murit comandând un pluton de infanterie.