Dietele cu sucuri pot dăuna sănătății în doar… trei zile!

Publicat: 08 feb. 2025, 12:20, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Dietele cu sucuri pot dăuna sănătății în doar… trei zile!

Dietele care se bazează exclusiv pe sucuri din fructe și legume pot provoca modificări ale bacteriilor intestinale și din cavitatea bucală  legate de inflamație și declinul cognitiv.

Dar și mai grav este că aceste modificări apar după numai trei zile de cură cu sucuri din fructe și legume.

Acestea sunt principalele concluzii ale  unui studiu realizat la Universitatea Northwestern din Statele Unite.

 Dezechilibru la nivelul microbiomului

Concluziile acestui studiu au fost publicate în revista Nutrients. Participanții la studiu au fost plasați în trei grupe:

  • prima grupă care a consumat numai suc de fructe;
  • a doua grupă care s-a hrănit cu sucuri și alimente integrale;
  • a treia grupă care a mâncat exclusiv alimente integrale pe bază de plante.

Toate modificările au fost analizate folosind probe de salivă și fecale. Analiza probelor prelevate au permis cercetătorilor să observe că persoanele care au consumaat numai sucuri au prezentat cea mai semnificativă creștere a bacteriilor asociate cu procesul de inflamație. În schimb, persoanele care au mâncat alimente integrale pe bază de plante au avut modificări acceptabile. ”Aceste rezultate sugerează că sucurile fără fibre pot perturba echilibrul microbiomului, ceea ce are consecințe pe termen lung asupra sănătății”, se precizează în comunicatul de presă legat de acest studiu.

Importanța fibrelor

Consumul unor cantități mari de sucuri cu puține fibre poate duce la dezechilibre ale microbiomului cu consecințe negative, cum ar fi inflamația și afectarea sănătății intestinale, spune dr. Melinda Ring, director al Centrului Osher pentru Sănătate Integrativă  din cadrul Universității Northwestern Feinberg School of Medicine.

În abseanța fibrelor, bacteriile mari amatoare de zahăr se înmulțesc rapid. Or, zahărul din aceste sucuri favorizează și mai mult aceste bacterii periculoase, perturbând microbiomul intestinal și microbiomul oral.

Microbiomul intestinal reprezintă ansamblul microorganismelor din intestin care influențează digestia, imunitatea și sănătatea. Iar microbiomul oral reprezintă totalitatea microorganismelor – bacterii, virusuri, fungi -, care populează cavitatea bucală.