Siegfried Mureșan: „Dacă aș fi socialist, v-aș spune că mai multe cheltuieli cu bani publici rezolvă orice problemă. Dar nu sunt socialist”

Publicat: 07 feb. 2025, 17:48, de Rona David, în POLITICĂ , ? cititori
Exclusiv
Siegfried Mureșan: „Dacă aș fi socialist, v-aș spune că mai multe cheltuieli cu bani publici rezolvă orice problemă. Dar nu sunt socialist
Siegfried Muresan raportul Draghi

Negociator-șef al Parlamentului European, eurodeputatul Siegfried Mureșan a vorbit vineri, într-o conferință de presă despre viitorul cadru financiar multianual al Uniunii Europene 2028 – 2034 (MFF). Mureșan este raportor al PE pentru acest dosar legislativ. De asemenea, eurodeputatul a punctat faptul că Raportul Draghi conține măsuri care nu costă bani dar pot ajuta foarte mult la îmbunătățirea competitivității.

 800 de miliarde de euro sunt destinați reducerii decalajelor în materie de competitivitate

Siegfried Mureșan a subliniat că trebuie să investim în energie, în digital, în multe tipuri de proiecte, referindu-se și la Raportul Draghi.

Raportul Draghi, în afară de bani, propune foarte multe măsuri care duc la îmbunătățirea competitivității și la creșterea atractivității statelor membre ale Uniunii Europene, ca destinații pentru investiții.

Multe din măsurile propuse de Raportul Draghi pot fi implementate fără costuri

Aceste măsuri chiar ar genera economii pentru întreprinzători, în principal măsuri ce țin de simplificare, reducerea birocrației. De aceea și aici există încă diferențe între familiile politice. De aceea, noi, Partidul Popular European, am asumat la începutul acestei legislaturi reducerea birocrației ca obiectiv principal. Noua conducere a Comisiei Europene și-a asumat, de asemenea, acest obiectiv.

Vedem chiar în aceste săptămâni, la nivelul grupului Socialiștilor Europeni, rezistență. Adică le e greu să renunțe la o serie de raportări care există pentru întreprinderii, pentru fonduri europene.

Necesarul de investiții de 800 de miliarde de euro nu poate fi acoperit din bani publici la nivel european. Nu avem acești bani

Eurodeputatul spune că popularii europeni speră să existe o reducere a birocrației, o simplificare, deoarece birocrația costă bani. Simplificarea duce la economii.

În Raportul Draghi, multe măsuri care nu costă bani pot fi implementate. Necesarul de investiții de 800 de miliarde de euro nu poate fi acoperit din bani publici la nivel european. Nu avem acești bani la nivel european. Cu cât facem economia mai competitivă prin digitalizare, eficiență energetică, reducerea costului energiei, debirocratizare, modernizarea administrației, cu atât asta va genera mai multe investiții private și decalajul investițional se va reduce.

Decalajul investițional va rămâne, dar va trebui să-l reducem din surse publice, dar și private

Popularul European face aluzie la socialiștii din UE și modul acestora de a rezolva problemele.

Cheltuim mai mulți bani publici, dar din banii oamenilor

Dacă aș fi socialist, v-aș spune că cheltuind mai mulți bani publici ai oamenilor rezolvăm orice problemă.  Dar nefiind socialist, nu vă pot spune acest lucru. Nu cred că nu putem rezolva orice problemă din jur, ci doar cheltuim mai mulți bani publici din banii oamenilor. 

Siegfried Mureșan spune că este foarte important să ne asigurăm că banii din bugetul Uniunii Europene duc la creșterea competitivității.

Așa cum știm, Comisia Europeană a adoptat Busola pentru Competitivitate, o inițiativă menită să facă economia UE mai puternică și mai inovatoare.
Busola stabilește un obiectiv clar: reducerea cu cel puțin 25% a poverii administrative pentru întreprinderi și cu 35% pentru IMM-uri
Vom facilita accesul mai rapid la fondurile europene și vom simplifica procedurile administrative, astfel încât firmele să se poată concentra pe dezvoltare, nu pe birocrație. (…). Ca să reglăm această situație, acest lucru trebuie făcut în principal cu politica de coeziune. Adică faci prin politica de coeziune să se ducă la creșterea competitivității. Să fie mai simplu, mai rapid pentru investitorul privat să investească în România.

De asemenea, trebuie prioritizată creșterea competitivității, ca rezultat al cheltuirii banilor europeni.

Făcând aceste lucruri, îmbunătățim mediul de afaceri, generăm mai multe investiții private și cheltuim mai bine banii publici. Dar la toate nivelele cred că putem reduce decalajul investițional.

Siegfried Mureșan susține că trebuie să păstrăm economiile oamenilor în Europa, să investim în Europa, banii de care este nevoie pentru  finalizarea pieței de capital și întărirea uniunii bancare.

Fiindcă în momentul de față nu există o modalitate eficientă de a folosi economiile oamenilor. Aici, în Europa, oamenii merg și investesc prin diferite instituții financiare din diverse state.