De ce nu a luat încă, Administrația Trump, măsuri împotriva UE? Siegfried Mureșan răspunde
![De ce nu a luat încă, Administrația Trump, măsuri împotriva UE? Siegfried Mureșan răspunde](https://media.puterea.ro/oetAcyjtzsQQnWngXOFuVGFW6B4=/1200x675/smart/filters:contrast(5):format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/02/Siegfried-Muresan.jpg)
Uniunea Europeană (UE) nu este slabă în relația cu Statele Unite ale Americii – aceasta este asigurarea pe care ne-a dat-o eurodeputatul Siegfried Mureșan, vineri, 7 februarie, la un briefing de presă despre viitorul cadru financiar multianual al Uniunii Europene 2028 – 2034.
Dacă UE va întoarce spatele Administrației Trump sau dacă Trump va întoarce spatele UE nu ar fi decât o pierdere de ambele părți. Dar care ar fi miza acestei mișcări?
Suntem mai puternici decât avem câteodată impresia din dezbaterile publice, a atenționat Siegfried Mureșan.
Statele Unite sunt pentru noi și rămân un partener esențial în domeniul securității, al apărării, partener esențial în domeniul economic și SUA au fost până acum un partener esențial în apărarea statului de drept, în apărarea drepturilor omului peste tot în lume.
Eurodeputatul aduce elogiu SUA punctînd că acestea au fost un partener esențial în organizarea relațiilor internaționale, pe bază de reguli.
UE nu va întoarce spatele Statele Unite ale Americii
Suntem conștienți de rolul pe care Statele Unite îl au pentru noi. Sperăm ca nici Statele Unite să nu întoarcă spatele Uniunii Europene. Am văzut măsuri luate de noua administrației Trump, unele măsuri înaintate, altele parțial retrase, puse sub semnul întrebării sau anulate, inclusiv în ceea ce privește parteneriatele economice cu Mexicul și Canada.
Nu am văzut încă măsuri în privința Uniunii Europene. Sunt convins că aceste măsuri nu au venit deoarece noua administrație americană cunoaște capacitatea de reacție a UE.
Există un deficit comercial în defavoarea Statelor Unite în relațiile comerciale dintre Statele Unite și Uniunea Europeană.
Produsele europene sunt mai competitive pe piețele americane decât sunt produsele americane pe piețele europene. Cetățenii americani sunt atrași de autoturisme europene. Cetățenii europeni nu sunt atrași de autoturisme americane. La fel și cu produsele agroalimentare.
Ce încerc să vă spun este următorul lucru: acest deficit comercial este rezultatul competitivității produselor europene. Nu poate fi redusă în mod artificial. Vă spun că liberalizarea comerțului a dus la creșterea economică și la crearea de locuri de muncă peste tot în lume.
O izolare a Statelor Unite de restul lunii prin introducerea de taxe vamale și tarife ar duce la o creștere a prețurilor pentru consumatorii americani, mai spune Siegfried Mureșan continuând…
Ar duce la o creștere a ratei inflației și ar duce la izolare economică și la separarea pe zone economice, lucru care este în defavoarea Statelor Unite, dar nu ar fi favorabil nici pentru noi. Comerțul liber cu taxe vamale reduse în ultimii ani, cu libertate de mișcare totală în Uniunea Europeană, a dus la creștere economică.
Ca atare, cred că aceste decizii ale Statelor Unite de a face deservicii economice ar face deservicii în primul rând consumatorilor americani și industriei mari americane, care adesea are furnizori din alte zone ale lumii. Și chiar dacă un autoturism american e produs în Statele Unite, multe dintre componente vin de peste frontieră, foarte multe, de altfel, chiar din Canada și Mexic.