Compania cu cei mai generoşi investitori. Este de 4 ori mai scumpă ca Nvidia

Publicat: 09 feb. 2025, 08:12, de Ady Ivașcu, în ECONOMIE , ? cititori
Compania cu cei mai generoşi investitori. Este de 4 ori mai scumpă ca Nvidia
Acţiunea care a înnebunit Wall Street-ul! Este supraevaluată într-o manieră rar întâlnită în istoria bursei. Va creşte şi mai mult?

Nu face nici iPhone-uri şi nici maşini electrice, dar are probabil cei mai generoşi investitori şi este de patru ori mai scumpă decât celebrul gigant tehnologic Nvidia.

Frumuseţea e in ochii privitorului, se spune

La Palantir, magia e direct proporțională cu interesul enorm al micilor investitori: aceștia dețin 50% din totalul acțiunilor. Vanguard, cel mai mare investitor instituțional în companie, abia dacă depășește 10%, precizează analiştii casei de brokeraj Tradeville.

Listată de nici 5 ani, creația lui Alex Karp și Peter Thiel va rămâne în cărțile de istorie și din acest motiv: acțiunile Palantir sunt cotate acum de 62 ori peste vânzările așteptate în următoarele 12 luni.

Nu există niciun alt exemplu în indicele S&P 500 care să se apropie măcar de această evaluare. Din perspectiva aceluiasi multiplu, cel puțin, Nvidia e de 4 ori mai ieftină.

Cât este de scumpă compania?

Potrivit Bloomberg, în rândul analiştilor există doar 4 recomandări de cumpărare, 15 de menținere și 5 de vânzare.

Ce spun analiştii? Compania este evaluată la multipli de-a dreptul astronomici. Chiar și pentru a rămâne așa sus pe grafice, Palantir ar trebui să-și crească afacerea într-un ritm infernal până la finalul acestui deceniu.

Relativ la profitul net anticipat pentru următorul an, Palantir se tranzacționează de 166 de ori mai sus.

Deutsche Bank calculează un target de preț la 50 USD pe acțiune, echivalent al unei capitalizări la mai puțin jumătate din cea curentă. Cei de la Goldman Sachs sunt ceva mai generoși, pariază pe 80 USD.

O posibilă obiecție la obiecția analiștilor: acțiunile se mișcă pe grafice în funcție de cât de mult sunt cumpărate sau vândute. Câteodată, asta n-ar avea legătură directă (sau deloc) cu dinamica vânzărilor sau a profitabilității.

Venită (aparent) de nicăieri, Palantir reușește să disloce sectorul de apărare al SUA, iar asta după mai multe decenii în care Big Tech a refuzat să se implice.

Când Google acceptă în sfârșit să ofere propriilor capabilități AI utilizări militare, un moment simbolic, pe atât de mult i se datorează celor de la Palantir.