Saloane de înfrumusețare pentru… copii. Ce spun medicii?
![Saloane de înfrumusețare pentru… copii. Ce spun medicii?](https://media.puterea.ro/S89EbDnWZlNi3txX3k5-v20Adsw=/1200x675/smart/filters:contrast(5):format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/02/salon-de-infrumusetare.jpg)
Saloanele de înfrumusețare își deschid porțile copiilor, ceea ce nu este lipsit de pericole. Medicii avertizează asupra consecințelor pe termen lung.
Este o realitate care provoacă îngrijorarea Societății franceze de dermatologie și Societății franceze de dermatologie pediatrică – SFDP. ”Nu este o problemă de viață și moarte, dar creșterea numărului acestor saloane nu este în mod sigur fără consecințe asupra sănătății copiilor și poate avea repercusiuni pe termen lung”, spune profesorul Maruani, președintele SFDP, citat de Le Point.
Într-un comunicat de presă, cele două societăți de dermatologie reamintesc că produsele cosmetice sunt supuse unor reglementări stricte în cadrul Uniunii Europene, dar nu și în cazul copiilor.
„Cu toate acestea, în prezent, nu există reglementări care să definească produsele cosmetice speciale destinate copiilor. […] Riscurile comune ale produselor cosmetice pentru piele sunt: sensibilizare alergică, iritație non-alergică și fotosensibilizare (sensibilizare la lumina soarelui). În cazul copiilor, unele substanțe cosmetice aplicate pe piele, unghii sau pe păr pot avea efecte periculoase și asupra altor organe prin pătrunderea prin piele sau prin ingestie”.
Uleiurile esențiale
O grijă deosebită trebuie acordată produselor care la prima vedere par naturale. ”Uleiurile esențiale sunt amestecuri complexe de substanțe chimice de origine naturală, extrase dintr-o materie primă vegetală. Ele nu sunt recomandate copiilor și femeilor însărcinate din cauza prezenței unor substanțe potențial neurotoxice sau toxice pentru făt sau embrion”, subliniază cele două societăți de dermatologie. Un produs natural nu este neapărat ”sigur” pentru sănătate, adaugă cele două societăți.
Unghii false
De asemenea, unele ingrediente cosmetice sunt suspectate de a fi perturbatori endocrini. „Cu cât expunerea la produse cosmetice este la vârste mai mici, cu atât este mai mare riscul de a dezvolta intoleranță. Pielea poate dezvolta o reacție la orice produs. Principiul precauției trebuie aplicat în cazul copiilor, deoarece cumularea mai multor produse ar putea constitui un risc major”, avertizează profesorul Maruani.
Recent, Agenția Națională de Securitate Sanitară (ANSES) din Franța a emis un avertisment referitor la produsele pe bază de acid glioxilic folosite pentru îndepărtarea părului, din cauza raportării mai multor cazuri de insuficiență renală legate de utilizarea acestor produse. De asemenea, ANSES nu este de acord cu montarea unghiilor artificiale înainte de vârsta de 16 ani.
Încă din 2021, a fost emisă o alertă legată de arsurile provocate de uleiurile cianoacrilat, folosite pentru aplicarea unghiilor, când vin în contact cu pielea. Le Point amintește două cazuri de arsuri grave: la o fetiță de 20 de luni și la o alta în vârstă de 2 ani, provocate de aceste uleiuri. ”Un copil nu are nevoie de unghii false, de pedicură sau tratamente faciale”, spune profesorul Maruani, care mai adaugă: ”Părinți, păstrați-vă bunul simț”.