Avertisment dur de la BNR: Am încasat doar o treime din banii alocați prin PNRR
Unul dintre membrii Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României (BNR) a tras ieri un semnal foarte dur privind absorbția de fonduri europene din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Cristian Popa, membru în CA BNR, avetizează într-o postare pe pe LinkedIn că stadiul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) este mult întârziat. Trebuie precizat că prin PNRR, România are o alocare totală de 28,5 miliarde de euro, din care 13,6 miliarde granturi și 14,9 miliarde împrumuturi, bani cu care ar trebui să realizeze lucrări de infrastructură, să facă digitalizarea administrației publice și modernizări în sănătate și educație.
„România a cheltuit doar 4,1 miliarde de euro din totalul de 28,5 miliarde de euro”
„Cu toate acestea, România se confruntă cu întârzieri majore. Până la sfârșitul lunii septembrie 2024, din totalul de 28,5 miliarde de euro, țara noastră a încasat doar 9,4 miliarde de euro, adică aproximativ o treime. Problema este că, din acești bani, doar 4,1 miliarde de euro erau efectiv cheltuite la finalul trimestrului III din 2024”, a scris Cristian Popa.
„Au mai rămas de îndeplinit 448 de jaloane din totalul de 518”
De asemenea, Criastian Popa a ținut să prezinte și care este stadiul jaloanelor și țintelor asumate prin PNRR de România. „În termeni de jaloane și ținte, România a îndeplinit doar 14% din ce își asumase, cu 448 de jaloane rămase din 518 (date ale Comisiei Europene). Asta înseamnă că ritmul de absorbție și implementare este extrem de lent. Fără reforme, respectiv jaloane îndeplinite, miliardele nu vor mai veni”, a subliniat Cristian Popa.
„România a fost singura țară în pericol de suspendare a plăților, din cauza deficitului bugetar excesiv”
Totodată, oficialul BNR susține că România a fost singura țară în pericol de suspendare a plăților, din cauza deficitului bugetar excesiv. „Am mai spus-o și în trecut: PNRR nu este doar despre absorbția unor fonduri europene, ci despre modernizarea structurală a României. Este greu de imaginat o altă ocazie în care cineva îți oferă 28,5 miliarde de euro pentru dezvoltare și îți cere doar să faci ceea ce oricum era necesar: reforme, disciplină fiscală și să investești eficient, strategic, să faci ceva să îți fie mai bine pe termen lung”, a mai spus Cristian Popa. Oare Marcel Boloș, Cristian Ghinea și Adrian Câciu n-au nicio vină pentru că riscăm să pierdem o mulțime de bani din PNRR?