Sute de gălățeni, obligați să-și facă „buletine de Brăila”, din cauza unei decizii a haotice Guvernului Năstase, speriat de UDMR

Publicat: 08 feb. 2025, 09:47, de Sorin Costea, în ACTUALITATE , ? cititori
Sute de gălățeni, obligați să-și facă „buletine de Brăila”, din cauza unei decizii a haotice Guvernului Năstase, speriat de UDMR

Cele câteva sute de familii care locuiesc în blocurile ANL din cartierul gălățean „Dimitrie Cantemir” se află într-o situație aberantă, deoarece după modificarea softului Sistemului Național de Evidență a Persoanelor oamenii sunt obligați să își facă „buletine de Brăila”, deoarece cartierul în care locuiesc este un cartier al municipiului Galați, dar a fost construit pe un teren situat în județul Brăila.

Cartierul „Dimitrie Cantemir” în care au fost construite 16 blocuri ANL a fost construit pe o parte din suprafața de 1.000 ha din judeţul Brăila, trecută de Guvernul Năstase prin HG 512/2002, în proprietatea municipiului Galaţi. Scopul acestui transfer era construirea Zonei Metropolitane Galați – Brăila, care să unească cele două orașe. Era un proiect la care s-a gândit și Regele Carol I, dar în 2002 avea o miză electorală, câștigarea alegerilor din 2004 de către PSD.

Prin HG 512/2002, elaborată sub conducerea lui Octav Cozmâncă, șeful SGG în Guvernul Năstase, se aproba „transferul unui teren în suprafaţă de 1.000 ha, situat în judeţul Brăila, din proprietatea privată a statului şi din administrarea Agenţiei Domeniilor Statului în proprietatea publică a municipiului Galaţi şi în administrarea Consiliului Local al Municipiului Galaţi, pentru construcţii de locuinţe şi utilităţi sociale”.

Nu au fost construite nici locuințe, nici utilități sociale și nici nu le-au fost împărțite loturi de case gălățenilor și brăilenilor cum se promitea în campania electorală, dar, începând din 2007, au fost construite cele 16 blocuri ANL.

Limita teritorial – administrativă între municipiul Galați, respectiv județul Galați și județul Brăila este la Siret și era necesară modificarea limitei teritoriale pentru includerea în județul Galați a celor 1.000 ha, dar Guvernul Năstase nu a făcut această modificare de frica unor modificări similare pe care le-ar fi putut cere liderii UDMR în Harghita și Covasna.

Sute de gălățeni locuiesc într-un cartier cu adresă ciudată: municipiul Galați, județul Brăila!?

Astfel s-a ajuns la ceea ce actualul primar al Galațiului, Ionuț Pucheanu (PSD) numește o „struțo-cămilă”, deoarece în cartierul Galațiului, intabularea se face de către Primăria Galați dar numai cu avizul arhitectului șef al Consiliului Județean Brăila, iar autorizațiile de construcție sunt eliberate de Primăria comunei Vădeni, din județul Brăila, pe al cărui teritoriu se află cartierul „Cantemir”.

Însă cei mai afectați de situația confuză sunt cei câteva sute de gălățeni care locuiesc în cele 16 blocuri ANL. Ei sunt gălățeni, plătesc taxele la Primăria Galați, își rezolvă problemele medicale la spitalele din Galați, își duc copii la școlile din Galați, dar aveau probleme la deschiderea unui cont bancar din cauza adresei derutante: strada „x”, municipiul Galați, județul Brăila!?

În 2011, Biroul pentru Evidenţa Populaţiei Galaţi a deschis programul de eliberare a „buletinelor de Galaţi” și pentru locuitorii cartierului din județul Brăila, în baza unei interpretări ale legii referitoare la evidenţa populaţiei, a OG 97 şi HG 1375, în care se spune că „orice cetăţean poate fi pus în legalitate în momentul în care face dovada adresei la care locuieşte”, iar cum contractele de închiriere reprezentau astfel de dovezi, operaţiunea era perfect legală.

Primarul Galațiului despre „struțo-cămila” la care s-a ajuns: „toți gălățenii care locuiesc în cartierul Cantemir sunt brăileni”!

Între timp situația s-a schimbat. Potrivit primarului Galațiului, Ionuț Pucheanu, noul soft al Sistemului Național de Evidența Persoanelor nu mai permite soluția adoptată în 2011, ca locuitorilor din cartierul cu adresa „municipiul Galați, județul Brăila” să li se elibereze cărți de identitate de Galați.

Noul soft are date precise cu privire la nomenclatorul străzilor din fiecare localitate și spre exemplu, strada Berlin, din cartierul „Dimitrie Cantemir” nu există în nomenclatorul străzilor din Galați și gălățenii care locuiesc în blocurile de pe acea stradă trebuie să solicite eliberarea unei cărți de identitate la Brăila.

„A fost o struțo-cămilă, o greșeală făcută acum 25 de ani și pe care trebuie să o rezolvăm noi. Poate mulți or să spună, care greșeală, că eu am avut buletin de Galați până acum. Doar că de data asta, modalitatea în care calculatorul face atribuirile pe străzi și ceea ce poți introduce în acest sistem național în momentul de față nu îți mai permite lucrul acesta. Strada Berlin din cartierul Cantemir nu figurează pe raza teritorială a municipiului Galați.

Până acum sistemul permitea. Sistemul informatic era unul mult mai lax, era unul mai vechi, în care mai puteai să schimbi una, două și a fost și o înțelegere, inclusiv cu Bucureștiul: ăia de acolo sunt gălățeni!

În momentul ăsta, sistemul informatic dă strada Berlin pe raza teritorială a comunei Vădeni (din județul Brăila – n red). Când vii și îți treci datele și spui unde stai, <<pe strada Berlin>>, răspunsul este <<noi nu avem în Galați strada Berlin>> (…) Nu ține de colegii de la Brăila. Ține de Sistemul Național.

Acum , când vorbim, toți gălățenii care locuiesc în cartierul <<Cantemir>> sunt brăileni. Când vor să își schimbe buletinele se duc la Brăila!”,  a declarat la reperultv.ro primarul Galațiului, Ionuț Pucheanu.

Guvernul Năstase n-a modificat limita teritorială de frica UDMR: „dacă cer și ăștia din Harghita și Covasna să facă și ei acolo?

Situația aberantă la care s-a ajuns putea fi rezolvată încă din 2002, odată cu transferarea celor 1.000 ha, când ar fi trebuit modificată limita teritorială dintre județele Galați și Brăila, astfel încât terenul de 1.000 ha, aflat în proprietatea municipiului Galați, să aparțină teritoriului județului Galați.

Modificarea limitei administrative a fost discutată, dar membrii Guvernului Năstase au abandonat ideea de teamă că, odată creat un precedent, s-ar putea trezi cu cereri similare ale UDMR în Harghita și Covasna:

„E o situație absolut dementă, în care niște oameni din administrație, dar și oameni politici, au avut senzația că sunt mai Dumnezei decât e Dumnezeu.

Acum douzeci și ceva de ani, Galațiul a încercat o expansiune, drept pentru care pe vremea Guvernului Năstase s-au dat 1.000 de hectare în proprietatea municipiului Galați, aflată această suprafață pe raza teritorială a județului Brăila, crezând că la momentul respectiv se poate modifica limita teritorială a județelor, adică ar fi trebuit ca <<Galați>> să scrie mai încolo, nu până la Siret.

Asta nu s-a mai întâmplat, pentru că la momentul respectiv, marile creiere naționaliste au spus <<dom`le, dacă mutăm limita teritorială a județului Galați așa cum se cere, dacă cer și ăștia din Harghita și Covasna să facă și ei acolo. Nu, dom`le, că or să ceară și ăia>>. Ce puteau să ceară? Sunt în mijlocul țării! Ca să vedeți cât de tâmpiți au fost unii la un moment dat sau cum erau vremurile și viziunile și demersul nu a mai fost dus la bun sfârșit. Și a rămas o struțo-cămilă”, a explicat primarul Ionuț Pucheanu

Între timp, s-au schimbat multe și „gălățenii – brăileni” din cartierul „Cantemir” pot cel puțin să spere că se va găsi un guvern care să modifice limita dintre cele două județe, pentru ca situația lor să normalizeze.

În acest moment, se mai confruntă și cu altă situație aberantă. Au fost scoase la vânzare apartamentele din blocurile ANL și la cele 16 blocuri ANL sunt situații diferite. Gălățenii din primele zece blocuri ANL, de la S1 la S9 și-au cumpărat apartamentele, dar cei din blocurile S10 – S14 încă mai au de așteptat.