Se introduce o nouă taxă, cea pe „hărnicie”. Cine o va plăti și unde ajung banii
![Se introduce o nouă taxă, cea pe](https://media.puterea.ro/b64W7m-9mj6H6Sut9WGg5_GqKys=/1200x675/smart/filters:contrast(5):format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/02/Se-introduce-o-noua-taxa-cea-pe-22harnicie22.-Cine-o-va-plati-si-unde-ajung-banii.jpg)
Noua lege a bugetului pe 2025 aduce și o nouă taxă, care deja a stârnit un val de controverse. Numită de Guvern o taxă de solidaritate, criticii o cataloghează, mai degrabă, drept o „taxă pe hărnicie”. Va fi achitată doar de anumite orașe din țară și va fi reprezentată de 15% din banii colectați de primăriile considerate „bogate”.
Controverse legat e de nouă taxă pe „hărnicie”, introdusă recent
Guvernul și-a propus ca anul 2025 să fie anul austerității, în care cheltuielile statului vor scădea, ca țara noastră să se încadreze în deficitul asumat. Bugetul a trecut de Parlament, iar pe lângă tăieri de cheltuieli, aduce și o nouă taxă, deja contestată de mulți.
Este vorba despre așa-zisa „taxă pe hărnicie”, pe care Executivul o numește, de fapt, o taxă de solidaritate. În acest an, primăriile mari, care colectează mai mult, vor fi nevoite să achite această nouă taxă. Banii urmează să fie distribuiți către localitățile mai mici și mai sărace. Scopul ar fi acela de a le ajuta să se dezvolte.
Măsura a stârnit deja un val de revoltă în rândul edililor din orașele mari, care consideră că în acest fel, vor pierde sume importante. Mai exact, este vorba despre o contribuție suplimentară de 15% la bugetul de stat, din veniturile municipiilor care depășesc media națională a impozitului pe venit per locuitor.
Ministrul de Finanțe, Tanczos Barna a explicat că este nevoie de o asemenea taxă de solidaritate. El afirmă că există localități care au nevoie de un sprijin suplimentar.
„Statul are obligația să găsească o echilibrare a resurselor pentru a oferi serviciile publice și în zonele rurale, de exemplu, mai puțin dezvoltate sau în județele care n-au aceleași atuuri din punct de vedere economic. Într-adevăr, un procent de 10% sau 15% s-a reținut din acest impozit pe salariu care revenea centrelor puternice de dezvoltare, exact pentru a alimenta solidaritatea și echitatea la nivel național, dar și în aceste condiții, acele municipii, orașe sau comune despre care vorbiți dumneavoastră au creșteri uriașe de venituri față de 2024”, a declarat ministrul.