Un război electronic dramatic se poartă în Ucraina, a declarat Thomas Whittington, cercetător la think tank-ul RUSI, relatează The Economist.

„Așa cum forțele terestre se deplasează întotdeauna pentru a găsi un teren înalt sau o intersecție cheie, la fel fac și forțele electronice”, a spus expertul, menționând că cel puțin 200 de companii lucrează în prezent la tehnologiile de război electronic (EW) în Ucraina.

De fapt, războiul undelor a devenit factorul decisiv. Între timp, concurența continuă și intensă dintre muniții și bruiaj duce la schimbări rapide, pe măsură ce fiecare parte încearcă să găsească, să controleze, să ocupe și să atace goluri din ce în ce mai rare din spectrul prin care pot trece semnalele.

După cum scrie The Economist, aceasta este o cursă a înarmărilor tehnologice cu mize mari și în continuă evoluție. Potrivit maiorului Dmytro Tolstolujsky, ofițer al unității tehnologice specializate a Ministerului Apărării al Ucrainei, la fiecare 8-12 săptămâni, apar schimbări serioase în practica războiului electronic sau a dronelor.

„Fără suport adecvat de drone și război electronic, o unitate de infanterie va supraviețui doar câteva ore pe câmpul de luptă”, a spus el.

La început Rusia a avut avantajul; în 2023 l-a pierdut

Rusia și-a început invazia totală cu avantaje colosale. A fost o superputere mondială a războiului electronic. Apoi, în 2023, a avut loc revoluția dronelor. Și de-a lungul timpului, Ucraina a început să facă progrese în extinderea propriilor capacități de război electronic (electronic war sau EW), iar producătorii locali au crescut producția de sisteme pentru a avea echipament modern în fiecare tranșee.

Acum, după cum arată The Economist, Ucraina are un avantaj în domeniul războiului electronic. „Sunt cu siguranță mai rapizi decât rușii”, a evaluat Whittington.

Yaroslav Filimonov, CEO al companiei ucrainene Kvertus, specializată în război electronic, a subliniat că producția lunară a companiei sale a crescut de la 100 de dispozitive la începutul lui 2022 la 1.000 până în 2023, iar acum a ajuns la 5.000.

De asemenea, războiul i-a făcut pe producătorii ucraineni mai rapizi decât mulți concurenți occidentali. Filimonov ar fi vizitat anul trecut 15 expoziții militare din întreaga lume, iar tehnologiile de război electronic pe care le-a văzut nu erau doar mai scumpe, ci și depășite.

„Aceste tehnologii sunt undeva în 2021. Tot ceea ce produc este în prezent inutil în prima linie”, a spus el.

Pe măsură ce bruiajele devin tot mai numeroase și mai complexe, căutarea de drone rezistente la bruiaj devine din ce în ce mai urgentă. Și ambele părți experimentează cu metode mai inteligente.

Filimonov a descris două produse – Azimuth și Mirage – primul captează semnale pe o rază de 25 km și le transmite celui de-al doilea, care folosește software pentru a genera forme de undă la frecvența dorită. Teoretic, acest lucru elimină nevoia de a transporta mai multe amortizoare diferite.

Ambele părți pot face schimbări perturbatoare

„Aceasta este o ramură a științei în care totul poate fi dat peste cap în cel mai scurt timp posibil”, a declarat locotenent-colonelul Oleksandr Korobka, șeful unității de război electronic din Brigada 54 a Forțelor Armate din Ucraina.

De exemplu, dronele rusești de top au evoluat deja pentru a include sisteme de pilotare de rezervă. Acestea pot trece de la GPS standard la sisteme de navigație prin satelit sau inerțiale care folosesc giroscoape și accelerometre pentru a determina poziția reală a dronei. Ei pot folosi, de asemenea, inteligența artificială (AI) sau comunicarea cu balizele de la sol pentru a muta dronele către o țintă sau înapoi la bază.

„În acest caz, protecția completă împotriva războiului electronic este practic imposibilă”, a explicat locotenent-colonelul.

Printre cele mai noi probleme, experții numesc automatizarea de ultim kilometru și dronele cu fibră optică.

Un puternic proiect de război electronic și protecție radiologică „Atlas” este creat în Ucraina

Firma ucraineană Kvertus, producător de sisteme de război electronic, implementează ambițiosul proiect Atlas, al cărui scop este crearea unui sistem de protecție la scară largă împotriva UAV-urilor pentru militarii din prima linie, precum și în zona apropiată de prima linie, pe o rază de peste 1.300 de kilometri.

Acest sistem va integra noile descoperiri ale companiei, care și-au demonstrat deja eficiența pe câmpul de luptă.