Trecutul lui Călin Georgescu, luat în vizor de CNSAS. Controversa călătoriilor sale în străinătate în comunism
![Trecutul lui Călin Georgescu, luat în vizor de CNSAS. Controversa călătoriilor sale în străinătate în comunism](https://media.puterea.ro/Yr2oN-NmGEA1KT4jJkO010AGHdY=/1200x675/smart/filters:contrast(5):format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/01/Screenshot-2025-01-09-002153.png)
Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) va cere dosarele de la Direcția de Pașapoarte din Ministerul de Interne pentru viitorii candidați la alegerile prezidențiale. Vizat este și Călin Georgescu, acuzat în spațiul public că ar fi avut legături cu rețeaua spionului comunist Mihai Caraman.
Trecutul lui Călin Georgescu, verificat de CNSAS
Ladislau Csendes, membru al colegiului CNSAS, a anunțat recent în cadrul unui interviu pentru publicația Maszol că vor fi verificate dosarele de la Direcția de Pașapoarte din Ministerul de Interne, în cazul candidaților care vor intra în cursa pentru Cotroceni. Vizat este și Călin Georgescu, despre care au apărut informații controversate în spațiul public.
Este vorba despre trecutul său și despre legăturile pe care le-ar fi avut cu comunismul, în perioada în care era tânăr.
Kelemen Hunor, președintele UDMR, l-a acuzat pe Călin Georgescu că este, de fapt, un „om al vechiului sistem” . Mai multe, susține că fostul candidat la prezidențiale a aparținut rețelei Caraman, prin intermediul mentorului său, Mircea Malița. Mihai Caraman, primul șef al SIE, a fost un spion comunist din serviciul extern (DIE) care a penetrat NATO și a furnizat informații către KGB.
De asemenea, sunt puse sub semnul întrebării călătoriile lui Călin Georgescu în perioada comunistă. Într-o perioadă în care cetățenii nu obțineau cu ușurință pașaport și nu puteau ieși din țară, lui i s-a permis să meargă la New York și în Marea Britanie.
„În mod evident a fost acolo acel om care s-a prezentat ca anti-sistem, deși el este omul vechiului sistem, el nu este antisistem, el este omul vechiului sistem, întrucât el în 1986 (în perioada comunistă – n.red.) a învățat la New York și Londra, ceea ce nu a fost posibil pentru oricine, și este evident că a aparținut acelei rețele în mod dovedit, el a și declarat că mentorul său a fost Mircea Malița, care Malița poate fi descris prin rețeaua Caraman”, a spus Kelemen Hunor.