Dispare Alpha Bank România și lasă în șomaj sute de angajați. UniCredit Bank nu este dispusă să plătească salarii suplimentare
![Dispare Alpha Bank România și lasă în șomaj sute de angajați. UniCredit Bank nu este dispusă să plătească salarii suplimentare](https://media.puterea.ro/BYDLFOiAlmfMVsHDCBTBebr4A3g=/1200x675/smart/filters:contrast(5):format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/02/alpha-bank-sm.jpg)
Dispare Alpha Bank România, care deține un portofoliu de mii de clienți, iar angajații au început să-și caute locuri de muncă, după ce a fost stabilit un program de ,,remodelare” a personalului.
Viitori șomeri vor primi salarii compensatorii. UniCredit Bank România, care a ,,înghițit” printr-o fuziune prin absorbție Alpha Bank, nu are potențialul financiar să suporte plata unui număr mai mare de angajați, față de cel al băncii.
Angajații acestei bănci au început deja să își caute un nou loc de muncă.
Domeniul bancar din România cunoaște o schimbare majoră, în urma fuzionării dintre Alpha Bank România și UniCredit Bank România. Acest parteneriat a condus la crearea celui de-al treilea grup bancar din țară, dacă ne raportăm la valoarea activelor deținute. Chiar dacă la prima vedere tranzacția poate părea o veste bună pentru industrie, efectele pentru angajații Alpha Bank sunt de natură să ridice mai multe semne de întrebare cu privire la siguranța locului de muncă, consideră analiștii bancari.
În urma procesului de fuziune, UniCredit a achiziționat pachetul majoritar de acțiuni al Alpha Bank România.
În urma acestei tranzacții, se va produce, în timp, o integrare completă a Alpha Bank în structura grupului italian.
Până la cea de-a doua jumătate a anului 2025, cele două bănci vor continua să funcționeze independent, fără a fi aduse modificări majore în activitatea zilnică. Totuși, tranziția are un impact semnificativ asupra personalului Alpha Bank, care se confruntă cu pierderea locurilor de muncă.
Surse din mediul financiar au confirmat că banca a demarat un Plan de Remodelare Organizațională care prevede concedierea a peste 1.000 de angajați. O mare parte dintre aceștia provin din structurile centrale ale instituției. Chiar dacă oficial se vorbește despre plecări voluntare, există speculații potrivit cărora măsura este, de fapt, o concediere colectivă mascată. Planul oferă angajaților o serie de beneficii financiare și sociale pentru a-i determina să accepte încheierea contractului de muncă, scrie bugetul.ro.
Concediere colectivă mascată
Concret, salariații concediați vor primi două salarii suplimentare, pe lângă cele prevăzute de contractul colectiv de muncă. În plus, angajații vor mai beneficia de servicii medicale și condiții bancare preferențiale pentru o perioadă de șase luni de la încetarea activității.
Totuși, unii angajați consideră că aceste compensații nu sunt suficiente, având în vedere vechimea lor și contextul economic actual.
În ceea ce privește clienții, această fuziune nu va produce efecte imediate. Operațiunile bancare vor avea loc ca și până acum, iar contractele de credit existente își vor păstra aceleași condiții.
Integrarea efectivă va presupune însă, cel mai probabil, notificarea clienților în legătură cu schimbările administrative. Până atunci, mai multe informații vor fi puse la dispoziția clienților pe platformele oficiale ale UniCredit.https://www.unicredit.ro/