Diana Șoșoacă insistă și vrea la Cotroceni. A început să strângă semnături pentru a candida
![Diana Șoșoacă insistă și vrea la Cotroceni. A început să strângă semnături pentru a candida](https://media.puterea.ro/pcgh9En1fUiqdZUxDxoamEdA438=/1200x675/smart/filters:contrast(5):format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2024/02/Diana-Sosoaca-a-convocat-forul-de-conducere-al-partidului-SOS-pentru-a-si-demite-sotul.jpg)
Bătălia pentru fotoliul de la Cotroceni din luna mai se încinge. Diana Șoșoacă, liderul SOS România, strânge semnături pentru a putea candida pentru președinție. La alegerile din 2024, CCR a respins candidatura sa.
Diana Șoșoacă strânge semnături pentru a intra în cursa pentru Cotroceni
Diana Șoșoacă își încearcă din nou șansele pentru cea mai înaltă funcție în stat. Respinsă o dată, vrea să intre în bătălia pentru Cotroceni din luna mai. Anunță că început să strângă semnături ca să-și depună candidatura.
Lidera SOS România și-a informat susținătorii despre această intenție a sa pe rețelele sociale.
„Diana președinte 2025. Semnează pentru România. Puterea este în mâinile tale”, scrie în mesaj.
De ce a fost respinsă candidatura la prezidențiale a Dianei Șoșoacă
Curtea Constituțională a României a decis să blocheze candidatura Dianei Șoșoacă la alegerile din noiembrie 2024, anulate ulterior. În motivare, se arată că decizia a fost luată deoarece candidatura sa încălca unele condiţii de eligibilitate.
Curtea reţine, raportat la actele şi faptele descrise de contestatori şi reţinute la paragrafele 7-14 şi 22 ale prezentei hotărâri, că înregistrarea candidaturii doamnei Diana Iovanovici Şoşoacă la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2024 încalcă condiţiile de eligibilitate prevăzute de dispoziţiile constituţionale ale art.1 alin.(3) şi (5), ale art.82 alin.(2), corelate cu cele ale art.148 şi 149, cu referire la valorile democraţiei, la statul de drept, la respectarea Constituţiei corelate cu garanţia politicomilitară a acestora, respectiv apartenenţa României la UE şi NATO. Astfel, Curtea va admite contestaţiile formulate şi va anula Decizia Biroului Electoral Central nr.18/D din 3 octombrie 2024, se arată în document.
De asemenea, judecătorii constituționali au transmis atunci că „dreptul de a fi ales nu are un caracter absolut, putând fi supus unor limitări.”
Respingerea candidaturii Dianei Șoșoacă a împărțit în acel moment țara în două. A urmat apoi un război purtat de lidera SOS România. Și-a depus din nou candidatura, care a fost respinsă pentru a doua oară. De asemenea, a contestat decizia CCR și în instanță.
Diana Șoșoacă a revenit ulterior pe listele electorale, de data aceasta pentru un loc în Parlamentul României.