Harvard: România, pe locul 20 în topul celor mai complexe economii globale
![Harvard: România, pe locul 20 în topul celor mai complexe economii globale](https://media.puterea.ro/bP2YCKfCFV75UTm5T1jSsAkSggs=/1200x675/smart/filters:contrast(5):format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/02/Harvard-University-.jpg)
România a urcat pe locul 20 în clasamentul celor mai complexe economii ale lumii, realizat de prestigioasa universitate Harvard, într-un studiu care analizează 145 de țări.
La vârful ierarhiei se află Japonia, Coreea de Sud și Elveția. Comparativ cu acum un deceniu, economia locală a făcut un salt semnificativ, urcând cu 9 poziții. Dacă se compară cu acum două decenii, România a avansat cu aproape 20 de locuri, o performanță ce reflectă diversificarea exporturilor și creșterea sofisticării acestora.
Analiștii de la Harvard subliniază că România este acum o economie mai complexă decât ar sugera nivelul său de dezvoltare. Indicatorul de complexitate nu măsoară doar nivelul PIB-ului pe cap de locuitor, ci și ce produse și servicii trimite țara la export, cu un accent deosebit pe sofisticarea acestora. Astfel, România exportă o gamă largă de bunuri, de la mașini și haine până la produse energetice și materii prime agricole, diversificându-și constant portofoliul exporturilor.
Un alt semnal pozitiv este dat de către Charlotte Ruhe, directorul BERD pentru zona centrală și sud-estică a Europei, care evidențiază faptul că România și Polonia au ajuns la un nivel de sofisticare economică care le permite să concureze pe piața globală. Spre deosebire de alte state din regiune, România este mai puțin dependentă de industria auto, ceea ce o face mai puțin vulnerabilă la turbulențele economice globale.
În ultimele decenii, România a trecut de la un exportator major de produse simple, precum hainele și pantofii fabricate în sistem lohn, la un exportator din ce în ce mai diversificat, cu o pondere importantă a sectorului auto, al electronicelor și al tehnologiei. Aceste schimbări reflectă complexificarea economiei, care a început în urmă cu mai mult de 15 ani și continuă să progreseze.
Totuși, perspectivele pe termen lung nu sunt neapărat optimiste. Conform analizelor Harvard, România se află pe locul 46 în clasamentul celor mai bogate economii per capita, cu un PIB pe cap de locuitor de 15.821 dolari. Creșterea acestuia în ultimii cinci ani a fost de aproximativ 3,9% pe an, dar proiecțiile pentru următorul deceniu indică un ritm de creștere moderat de 2,7% pe an. Astfel, în ciuda progreselor remarcabile în complexitatea economică, România ar putea rămâne în jumătatea inferioară a clasamentului global în ceea ce privește ritmul de creștere economică.