Un magnat maghiar cu afaceri în România va furniza gaze rusești Transnistriei
![Un magnat maghiar cu afaceri în România va furniza gaze rusești Transnistriei](https://media.puterea.ro/AAL-YrSyqf5TJ-SgrortCpgzg2g=/1200x675/smart/filters:contrast(5):format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/02/met-group-ceo_benjamin-lakatos.jpg)
Magnatul maghiar Benjamin Lakatos, prin grupul său MET Gas and Energy Marketing AG, va furniza gaze naturale regiunii separatiste Transnistria, după ce administrația de la Tiraspol a refuzat un ajutor de 60 de milioane de euro oferit de Uniunea Europeană pentru depășirea crizei energetice.
Anunțul a fost făcut de premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, care a precizat că livrările vor fi efectuate la granița cu Republica Moldova, iar costurile gazului vor fi suportate de Federația Rusă prin intermediul unei entități juridice înregistrate în Dubai, JNX General Trading LLC, scrie Profit.ro.
Refuzul sprijinului european vine în contextul în care Transnistria se confruntă cu dificultăți majore în aprovizionarea cu gaze, după ce gigantul rus Gazprom a sistat, de la 1 ianuarie, livrările către această regiune separatistă. Inițial, Uniunea Europeană a oferit un ajutor de 20 de milioane de euro, prin care traderul moldovean de stat Energocom a putut achiziționa gaze de pe piețele europene, inclusiv din România, pentru consumul Transnistriei în perioada 1-10 februarie. Sprijinul de 60 de milioane de euro, refuzat de autoritățile de la Tiraspol, urma să continue această soluție.
„Soluția aleasă de regimul de la Tiraspol menține locuitorii regiunii transnistrene într-o stare de imprevizibilitate. Totuși, noi nu vom bloca livrarea gazului și nu vom lăsa oamenii de pe malul stâng al Nistrului să înghețe”, a declarat premierul Recean.
Cine este Benjamin Lakatos
Benjamin Lakatos este fondatorul, acționarul majoritar, CEO-ul și președintele Consiliului de Administrație al MET Group, unul dintre cei mai mari traderi de energie din Europa. Economist de profesie, Lakatos a lucrat aproape 25 de ani la Keler Group, cea mai mare casă de clearing și custodie de valori mobiliare de pe piața de capital și cea de energie din Ungaria, controlată de banca centrală a țării.
Înainte de a fonda MET Group, Lakatos a fost executiv de top la gigantul energetic MOL, cea mai mare companie din Ungaria, fiind considerat unul dintre pionierii liberalizării pieței de gaze naturale din Uniunea Europeană.
De-a lungul timpului, presa maghiară l-a prezentat ca fiind apropiat de premierul Viktor Orban, legături pe care însă Lakatos le-a negat. În prezent, MET Group operează la nivel internațional, având activități și în România, prin MET România Energy SA, o companie de trading și furnizare de energie electrică și gaze naturale.
Cariera lui Lakatos s-a intersectat de-a lungul anilor cu figuri cheie din industria energetică ungară, inclusiv cu actualul ministru al Energiei din Ungaria, Csaba Lantos, fost președinte al Consiliului de Administrație al MET Group. De asemenea, Károly Mátrai, actualul CEO al gigantului de stat ungar MVM, a fost în trecut director financiar al MET România Energy SA.
Detalii despre livrarea gazelor către Transnistria
Potrivit premierului moldovean, MET Gas and Energy Marketing AG va livra gazele la hotarul cu Republica Moldova, în baza unui contract cu Moldovagaz. La rândul său, Tiraspolul va achita în avans costurile de tranzit pentru transportul gazelor către regiunea separatistă.
Ca parte a acordului, autoritățile de la Tiraspol s-au angajat să ia o serie de măsuri considerate drept deschidere față de Chișinău, printre care eliberarea deținuților politici, rezolvarea problemei liceului din Rîbnița, menținerea televiziunii publice moldovenești în grilă și eliminarea unor puncte de control instalate în 2022.
Premierul Recean a subliniat că această înțelegere nu reprezintă un acord direct între Guvernul Republicii Moldova și Rusia, ci doar o permisiune pentru ca locuitorii din Transnistria să poată primi gaze naturale. „Când Kremlinul a eșuat să ofere condiții elementare de viață în regiune și a lăsat oamenii în frig, noi, alături de partenerii europeni, am reușit să aducem căldură în casele oamenilor. Vom continua să luăm decizii raționale pentru a menține stabilitatea în țară”, a afirmat Recean.
Conform publicației ruse Kommersant, costurile achiziției gazelor pentru Transnistria, prin intermediul grupului MET, vor fi acoperite de Federația Rusă.