Kremlinul este convins și încearcă să-i convingă pe alții că toți „așii” victoriei în Ucraina sunt în mâinile sale. Moscova are mai mulți militari și mai multă muniție, o industrie de armament mai mare și un avantaj în timp, dar aceasta este doar o aparență.
Editorul Bloomberg Mark Champion a remarcat că, dacă Vladimir Putin are cu adevărat timp să negocieze, el va negocia dintr-o poziție de forță, știind că Ucraina va ceda în cele din urmă cererilor sale.
Cu toate acestea, realitatea este că Rusia este mai slabă decât și-ar dori Putin să creadă, iar președintele american Donald Trump este cel care își poate permite să facă presiuni la masa negocierilor. Pentru că unele dintre „atuurile” Kremlinului fie depind de alegerea Occidentului, fie sunt iluzorii.
Reziliența Rusiei în fața sancțiunilor occidentale fără precedent și a confiscărilor de active a fost o surpriză. În loc să se prăbușească, economia a crescut, datorită nu numai evaziunii sancțiunilor, ci și a băncii centrale și a stimulentelor fiscale masive oficiale și neoficiale pentru acțiunile militare.
Chiar și acum, nu există semne de criză, dar a avut loc o întorsătură bruscă către cel mai rău scenariu, creând oportunități de presiune suplimentară. Această șansă trebuie folosită, dar nu ca alternativă la o reglementare pașnică, ci pentru a o face posibilă.
Partea non-apărare a economiei ruse a stagnat
Până acum, acest lucru era destul de acceptabil pentru o economie de război. Pericolul constă în volumul de împrumuturi dirijate în industria de apărare, dintre care majoritatea au fost luate la rate variabile. Potrivit raportului, criza creditelor a început în noiembrie-decembrie. Băncile încearcă în toate felurile să ascundă situația dificilă, restructurand imperceptibil datorii neperformante.
Putin are probleme cu inflația
Craig Kennedy, un fost bancher american, crede că situația este și mai gravă. El a menționat că din 2022, datoria corporativă a crescut cu 36,6 trilioane de ruble, sau mai mult de 70%. O mare parte din această datorie este rezultatul împrumuturilor nefavorabile pe care băncile le-au acordat contractorilor din apărare. Această situație dăunează mecanismului de transmitere pe care se bazează banca centrală pentru a limita inflația.
Și deși nu putem spune că economia rusă este pe cale să se prăbușească, cu cât Rusia se va baza mai mult pe împrumuturile guvernamentale în afara bugetului pentru a finanța războiul, cu atât este mai mare riscul de neplată a împrumutului, care ar putea scăpa de sub control. Aceasta înseamnă că Putin nu are atât de mult timp pentru război împotriva Ucrainei pe cât și-ar dori.
Cel mai rău lucru pe care îl pot face SUA și Europa este să întărească poziția lui Putin înaintea discuțiilor prin declanșarea unui război comercial care va diviza și slăbi Occidentul, reducând ajutorul pentru Ucraina sau diminuând presiunea economică asupra Rusiei în schimbul unei încetări preliminare a focului la care Putin nu intenționează să o adere.
Economia rusă – ultimele știri
Recent, ministrul finlandez de externe, Elina Valtonen, a spus că în economia rusă apar fisuri . Ea a cerut Occidentului să înăsprească sancțiunile împotriva Rusiei pentru a pune Ucraina într-o poziție mai bună pentru a încheia un acord de pace.
În același timp, The Telegraph a scris că, în prezent, costul împrumuturilor și ratele dobânzilor din Rusia au crescut la niveluri „dureroase” pentru populației și companii. Acest lucru pune presiune asupra companiilor locale.