Pulberea de viermi îmbunătățită cu UV, autorizată în UE

Publicat: 11 feb. 2025, 12:39, de Magda Marincovici, în ACTUALITATE , ? cititori
Pulberea de viermi îmbunătățită cu UV, autorizată în UE

A fost autorizată comercializarea pe piața Uniunii Europene (UE) a alimentelor care conțin pulbere din larve de viermi de făină, tratată cu ultraviolete pentru a mări nivelul de vitamina D.

Creșterea aportului de vitamina D vine în sprijinul populațiilor din nordul Europei , care prezintă un nivel scăzut al acestei vitamine.

Cu toate acestea, noul aliment nu ar contribui semnificativ la aportul de vitamina D, potrivit Uniunii Europene.

Este vorba despe compania  franceză ”Nutriearth”, cu sediul în Carvin (Hauts-de-France), din apropierea graniței cu Belgia,  care vrea să folosească această făină pentru pâine și chifle, prăjituri, paste, produse procesate din cartofi, brânzeturi, dar și pentru unele compoturi.

Comisia Europeană a examinat cererea acestei companii și i-a dat undă verde la 25 ianuarie. În Belgia, încă din 2014, sunt autorizate la comercializare unele insecte, considerate valoroase pentru conținutul în proteine.

Potrivit Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA), pulberea din larve de viermi de făină, tratată cu UV, folosită în dozele stabilite nu este periculoasă.

Carența de vitamina D, frecventă în nordul Europei, este cauzată de numărul mai mic de zile însorite în această regiune. EFSA avertizează, totuși, că noul aliment nu va contribui în mod semnificativ la atingerea necesarului de vitamina D.

Este important ca fiecare consumator să fie corect informat. Denumirea alimentului nou trebuie să fie însoțită de o serie de mențiuni: ”Pulbere de larve întregi de Tenebrio molitor (vierme de făină)”, ”conține vitamina D obținută prin tratament cu UV”, precum și cantitatea de vitamina D, precizează Comisia Europeană.