Traian Băsescu critică dur demisia lui Klaus Iohannis: „Un act de lașitate”
![Traian Băsescu critică dur demisia lui Klaus Iohannis: „Un act de lașitate”](https://media.puterea.ro/V1GaTtzVNPyRssFWIAseE8LoDSI=/1200x675/smart/filters:contrast(5):format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2024/10/Traian-Basescu-ofera-sapte-sfaturi-esentiale.jpg)
Fostul președinte al României, Traian Băsescu, a reacționat vehement la decizia lui Klaus Iohannis de a demisiona înainte de finalul mandatului, catalogând gestul drept „un act de lașitate”. Într-o intervenție la TVR Info, Băsescu a subliniat că președintele avea obligația constituțională de a-și duce mandatul până la capăt și că presiunile politice nu ar fi trebuit să-l determine să renunțe la funcție.
Băsescu sare la atac
Băsescu a explicat că, din punct de vedere constituțional, șeful statului trebuie să își exercite mandatul până la depunerea jurământului de către noul președinte ales. El a criticat ferm pe cei care susțin că Iohannis trebuia să plece după cinci ani, acuzându-i că interpretează eronat legea fundamentală.
Traian Băsescu a evidențiat faptul că orice președinte ales cu peste 50% din voturi ajunge, inevitabil, să-și încheie mandatul cu un nivel de simpatie mult redus, din cauza uzurii politice. Cu toate acestea, el a subliniat că procentajele din sondaje nu ar trebui să influențeze un astfel de lider în luarea unor decizii cruciale pentru stabilitatea țării.
„E obligația președintelui să-și ducă mandatul până la capăt. Iar falsificatorii de Constituție care spun că trebuia să plece la cinci ani nu vor să citească legea fundamentală cu corectitudine. Este adevărat că Articolul 83 la aliniatul 1 spune că mandatul președintelui României este de cinci ani și se exercită de la data depunerii jurământului, dar la aliniatul 2, Constituția spune foarte clar: Președintele României se exercită mandatul până la depunerea jurământului de președintele nou ales.
Deci președintele nostru n-a reușit să reziste presiunii unei grupări care vrea restaurație în România și a demisionat. Cel mai simplu lucru este să demisionezi.”, a declarat Băsescu.
O altă temere exprimată de fostul șef de stat este legată de stabilitatea țării într-o perioadă sensibilă la nivel internațional. Băsescu a atras atenția asupra contextului geopolitic complicat, în care Europa și NATO se află într-un proces de transformare, iar securitatea regională este pusă sub presiune de conflicte și tensiuni globale.
„Vreți să știți ce se va întâmpla cu România în perioada următoare, în următoarele două luni, când sunt atâtea lucruri care se transformă în Europa, în NATO, în situația de securitate regională și așa mai departe.
Cum credeți că va merge un președinte interimar? Și cu ce credibilitate, cu ce drept de a lua decizii pentru statul român și pentru poporul român, în discuții care vor defini viitorul acestei țări și a lumii democratice în următori ani”, s-a întrebat retoric fostul președinte Traian Băsescu.