Marcel Ciolacu, declarații după ședința coaliției: Dacă aș fi în opoziție, aş depune o moţiune de cenzură

Publicat: 10 feb. 2025, 19:04, de Corina Oprea, în POLITICĂ , ? cititori
Marcel Ciolacu, declarații după ședința coaliției: Dacă aș fi în opoziție, aş depune o moţiune de cenzură
sursa foto: Inquam/ Octav Ganea

Demisia neașteptată a președintelui Klaus Iohannis nu a generat o criză politică majoră și nu a deschis „Cutia Pandorei”, consideră premierul Marcel Ciolacu. În opinia sa, această situație trebuie privită în contextul diferențelor fundamentale dintre rolul președintelui și cel al unui premier desemnat de o coaliție parlamentară.

Ciolacu subliniază legitimitatea mandatului său

În cadrul unei scurte ședințe a liderilor coaliției de guvernare, organizată la Senat, premierul a fost întrebat dacă demisia lui Klaus Iohannis ar putea crea un precedent periculos sau o instabilitate politică semnificativă. Marcel Ciolacu a explicat că nu consideră acest gest ca fiind unul care ar deschide „Cutia Pandorei”, întrucât există o diferență esențială între funcția prezidențială și cea de prim-ministru.

Acesta a argumentat că mandatul său de premier a fost obținut în urma unui proces electoral democratic și prin susținerea unei coaliții de guvernare, în timp ce Iohannis nu mai deținea această legitimitate electorală directă.

Ciolacu a subliniat că în democrație este esențial să se respecte regulile și structura instituțională, iar demisia unui președinte nu echivalează cu o criză similară celei care ar putea apărea în cazul unui guvern instabil.

„Nu cred. E o diferenţă majoră. După cum bine ştiţi, eu am acest mandat de prim-ministru în urma unor alegeri democratice, în urma unei coaliţii. Domnul preşedinte nu mai fusese ales. Corect? E o diferenţă mare. Dacă vrem să respectăm regulile democratice”, a declarat Ciolacu.

În ceea ce privește viitorul fostului președinte Klaus Iohannis după plecarea sa de la Palatul Cotroceni, Marcel Ciolacu a declarat că nu a discutat cu acesta despre posibilitatea mutării sale la Vila Lac 1, una dintre reședințele de protocol destinate foștilor șefi de stat.

Moțiunea de cenzură nu are șanse să treacă

Referitor la o eventuală moțiune de cenzură împotriva guvernului său, Marcel Ciolacu a fost categoric: un astfel de demers nu ar avea succes. El a menționat că, dacă s-ar afla în opoziție, ar iniția o astfel de moțiune, însă este convins că nu ar reuși să obțină suficient sprijin parlamentar pentru a înlătura actualul executiv.

Ca argument, premierul a amintit faptul că, la votul asupra legii bugetului, coaliția de guvernare a obținut mai multe voturi decât la momentul învestirii guvernului său, ceea ce demonstrează că actuala majoritate parlamentară este stabilă și unită. În aceste condiții, o moțiune de cenzură nu ar putea trece, chiar dacă opoziția ar încerca să profite de situația creată de demisia lui Klaus Iohannis.

„Eu, dacă aş fi în opoziţie în acest moment, aş depune o moţiune de cenzură. Nu va trece. După cum aţi văzut la legea bugetului, au fost mai multe voturi decât la învestire”, a spus premierul.

Întrebat dacă i-a transmis lui Klaus Iohannis că un vot în Parlament ar fi dus la suspendarea sa, Marcel Ciolacu a clarificat că o astfel de discuție nu a avut loc între cei doi lideri politici. Această întrebare a venit pe fondul speculațiilor potrivit cărora președintele Iohannis ar fi preferat să demisioneze decât să riște o procedură parlamentară care ar fi putut duce la suspendarea sa.

Crin Antonescu rămâne candidatul coaliției la prezidențiale

Un alt subiect abordat în cadrul discuțiilor a fost cel al candidaturii la alegerile prezidențiale. Marcel Ciolacu a reconfirmat că fostul lider liberal Crin Antonescu este candidatul coaliției de guvernare pentru scrutinul prezidențial și că această decizie nu se va schimba.

„Crin Antonescu este candidatul acestei coaliţii şi va rămâne candidatul acestei coaliţii”, a spus Marcel Ciolacu, întrebat dacă ar putea fi Ilie Blojan propus drept candidat la prezidenţiale de către liberali.