UMF Craiova a făcut parteneriat cu MApN. Ce noi specializări vor fi scoase la concurs
![UMF Craiova a făcut parteneriat cu MApN. Ce noi specializări vor fi scoase la concurs](https://media.puterea.ro/XYHR-Q94pYFhsVz4b23Iw-i3HME=/1200x675/smart/filters:contrast(5):format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/02/umf-craiova.jpg)
Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) din Craiova își extinde oferta educațională. Astfel, din anul universitar 2025-2026, Facultatea de Medicină din Bănie va forma ofițeri medici și subofițeri sanitari, în urma unui parteneriat încheiat cu Ministerul Apărării Naționale (MApN) la finalul anului trecut, se arată într-un comunicat al instituției de învățământ.
UMF Craiova a făcut parteneriat cu MApN pentru noi specializări. Potrivit Universității de Medicină și Farmacie din Bănie, candidații care doresc să se înscrie pe locurile destinate Ministerului Apărării Naționale la programele de licență Medicină și Asistență Medicală Generală trebuie să parcurgă întâi procesul de recrutare și selecție organizat de MApN. Ulterior, vor susține testul grilă de admitere la aceeași dată și în aceleași condiții ca ceilalți candidați.
Numărul de locuri alocate și detaliile specifice vor fi comunicate ulterior de către minister, urmând ca informațiile să fie publicate oficial pe canalele UMF Craiova.
„UMF Craiova are o tradiție de peste 50 de ani în formarea cadrelor medicale, iar prin acordul cu Ministerul Apărării Naționale ne asumăm o misiune suplimentară: aceea de a pregăti specialiști cu dublă competență, atât medicală, cât și militară. Este un pas important care deschide noi perspective pentru studenți și pentru viitorul sistemului nostru de apărare“, a declarat rectorul UMF Craiova, prof. univ. dr. Dan Gheonea.
UMF Craiova, parteneriat cu MApN pentru noi specializări. Cum se va derula admiterea
Candidații care nu vor fi declarați admiși pe locurile alocate MApN vor putea intra în ierarhizarea finală a programelor de studiu la care au aplicat (Medicină sau Asistență Medicală Generală), fără a achita o taxă suplimentară de înscriere.
Conform UMF Craiova, studenții care vor urma aceste programe specializate vor primi o pregătire dublă: formare medicală alături de ceilalți colegi civili din Facultatea de Medicină și Facultatea de Asistență Medicală a UMF Craiova și modul medico-militar sub egida Institutului Medico-Militar, aflat în subordinea MApN. „Această abordare integrată își propune să ofere viitorilor absolvenți atât cunoștințe și abilități medicale de vârf, cât și competențe esențiale pentru mediul militar“, precizează conducerea UMF Craiova în comunicatul de presă transmis luni.
Potrivit reglementărilor specifice învățământului superior militar, admiterea în toate ciclurile de studii militare se desfășoară în conformitate cu regulamentele oficiale elaborate de Ministerul Apărării Naționale. La UMF Craiova, procedura de înscriere este online: candidații își vor crea un cont pe platforma dedicată de pe site-ul UMF Craiova și vor completa toate documentele necesare. Prin validarea dosarului online, aceștia își asumă exactitatea datelor și se obligă să urmărească permanent anunțurile oficiale despre concursul de admitere.
Și UMF Cluj-Napoca vrea să înființeze o secție de medicină militară
Dosarele vor fi verificate de Institutul Medico-Militar
Dosarele depuse pentru programele de studiu medicină militară și asistență medicală generală militară vor fi verificate de Institutul Medico-Militar, pentru a se asigura respectarea criteriilor impuse de MApN. Listele finale cu mediile obținute vor fi comunicate atât de UMF Craiova, cât și de Institutul Medico-Militar.
„Pentru mai multe informații despre procedura de admitere, cifra de școlarizare și conținutul programelor de studiu, candidații sunt invitați să urmărească site-ul oficial al UMF Craiova, www.umfcv.ro, dar și site-ul Institutului Medico-Militar, https://institutul-medico-militar.mapn.ro/pages/admitere-2025“, a mai informat UMF Craiova.
Citește și: Facultatea din România cu 62 de candidați pe un loc. Care este cea mai căutată specializare