Un nou succes în transplantul de rinichi de la porc modificat genetic
![Un nou succes în transplantul de rinichi de la porc modificat genetic](https://media.puterea.ro/QObFcFAPGcECmT_pUut8n_-mayA=/1200x675/smart/filters:contrast(5):format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/02/xenotransplant.jpg)
Chirurgii de la Spitalul General din Massachusetts au efectuat cu succes un transplant de rinichi de la porc modificat genetic. Intervenția de transplant a avut loc pe 25 ianuarie. Este a doua persoană din lume care trăiește cu un rinichi transplantat de la porc modificat genetic. Pacientul este bine, în prezent fiind deja externat.
Pacientul este Tim Andrews, în vârstă de 66 de ani. Pentru el acest transplant era foarte important. De doi ani făcea dializă din cauza bolii renale în fază terminal. Era pe lista de așteptare pentru un transplant de rinichi, dar grupa lui de sânge făcea deosebit de dificilă găsirea unui donator compatibil. Medicii estimanu că s-ar putea să aștepte chiar șapte ani penru un rinichi compatibil.
Așa că Andrews nu a ezitat când medicii de la Spitalul General din Massachusetts i-au vorbit despre faptul că ar lua în considerare un transplant experimental folosind un rinichi de la un porc.
Andrews este a doua persoană din lume care trăiește, în prezent, cu un rinichi de porc. Și este primul dintr-un studiu în care sunt incluși trei pacienți pentru un transplant de rinichi de la porc modificat genetic.
Echipa de la Massachusetts General a folosit un organ dezvoltat de compania de biotehnologie eGenesis din Cambridge, Massachusetts.
„Studiul nostru pe trei pacienți din acest an va oferi informații despre viabilitatea pe termen lung a xenotransplantelor ca soluție transformatoare pentru mii de pacienți care au nevoie de un rinichi salvator de vieți”, a declarat dr. Leonardo Riella, director medical pentru transplant de rinichi la Spitalul General din Massachusetts, într-un comunicat, transmite CNN.
Transplantul de organe de la animale la oameni, cunoscut sub numele de xenotransplant, a fost mult timp considerat o ficțiune științifico-fantastică. Cu toate acestea, în ultimii trei ani, în Statele Unite s-au efectuat mai multe astfel de proceduri, folosind porci care au fost modificați genetic, astfel încât organele prelevate de la aceștia devin compatibile cu pacienții.
Folosind tehnica de editare genetică CRISPR, oamenii de știință pot modifica ADN-ul porcului. Cercetătorii de la eGenesis efectuează peste 60 de modificări pentru a gestiona o serie de probleme potențiale, inclusiv respingerea organului transplantat, dimensiunea acestuia și chiar retrovirusuri de la porc, care ar putea infecta oamenii.
Andrews a fost externat la doar o săptămână după transplant. Dar el este monitorizat continuu, revenind la clinică de trei ori pe săptămână pentru analize de sânge. În plus, are mai multe dispozitive care permit echipei clinice să-i verifice de la distanță elementele vitale și ritmul cardiac. Ca și în cazul unui donator uman de rinichi, Andrews va trebui să ia medicamente toată viața pentru a preveni rejectarea organului transplantat.
„Dar acest transplant nu este despre mine”, a spus Andrews. „Este vorba despre toți oamenii pe care i-am întâlnit la clinica de dializă și am văzut prin ce treceau.”
În SUA, 37 de milioane de adulți au boală cronică de rinichi, iar aproximativ 800.000 dintre ei au insuficiență renală în stadiu terminal.
„De obicei, anual, avem pe lista de așteptare pentru transplant între 80.000 și 100.000 de pacienți și efectuăm aproximativ 25.000 până la 28.000 de transplanturi de rinichi pe an”, a spus Locke ,chirurg la NYU Langone Health.
Succesul acestei intervenții chirurgicale de transplant de rinichi de la porc modificat genetic reprezintă o speranță pentru acești pacienți înscriși pe lista de așteptare.