Înlăturarea polipilor din colon, gratuit, la o clinică universitară din Timișoara

Publicat: 11 feb. 2025, 08:45, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Înlăturarea polipilor din colon, gratuit, la o clinică universitară din Timișoara

La Centrul universitar de oncologie OncoHelp din Timișoara se efectuează gratuit înlăturarea polipilor din colon pentru pacienții oncologici. Aceasta este posibilă datorită unui dispozitiv deosebit cu care a fost dotat recent OncoHelp.

„Până acum, depistam polipii prin colonoscopie, iar apoi, printr-o altă procedură realizam îndepărtarea lor. Acum, putem face atât investigaţia, cât şi rezecarea lor în aceeaşi intervenţie. Cu ajutorul acestui aparat, pacientul nu mai este nevoit să facă două colonoscopii. Am început cu îndepărtarea polipilor de mici dimensiuni, de 1-1,5 cm. Dezvoltăm această tehnică pas cu pas pentru a ajunge la o rată de eradicare a polipilor de 100%. Odată cu îndepărtarea polipilor, riscul dezvoltării unui cancer colorectal se reduce considerabil. Bineînţeles, există şi alţi factori care pot determina apariţia unei asemenea boli oncologice, inclusiv cel genetic, dar prin controale periodice la trei ani – cinci ani, afecţiunea poate fi depistată timpuriu şi tratată, cu şanse de supravieţuire, dar şi de vindecare extrem de ridicate. Colonoscopia ar trebui fi făcută periodic după vârsta de 50 de ani”, a afirmat dr. Răzvan Diaconescu, medic primar gastroenterolog al Asociației OncoHelp, într-un comunicat de presă.

Pentru aceasta, pacienții au nevoie de o trimitere de la medicul de familie și un consult efectuat de medicul gastroenterolog. Mai mult, trebuie să efectueze un consult şi au nevoie  de recomandări din partea medicului cardiolog, pentru realizarea acestei proceduri.

De asemenea, pacienţii trebuie să întrerupă tratamentul anticoagulant şi antiagregant cu cel puţin trei zile înainte de investigaţie. În caz contrar, există riscul de sângerare în timpul polipectomiei. Pentru realizarea polipectomiei, se foloseşte o sedare uşoară, care se realizează în prezenţa unui medic anestezist.

Medicul Răzvan Diaconescu subliniază că există mai multe forme de polipi, iar riscul de malignizare depinde de dimensiunile acestora şi, implicit, de tipul lor. Cel mai frecvent întâlniţi sunt cei adenomatoşi, care sunt consideraţi, de altfel, leziuni pre-canceroase. În cazul polipilor inflamatorii, riscul de malignizare este mai redus.

Potrivit oncologului Şerban Negru, preşedintele Asociaţiei OncoHelp – Centrul de Oncologie OncoHelp, „cancerul colorectal este al doilea tip de boală oncologică din punct de vedere al incidenţei, atât la bărbaţi, cât şi la femei, iar numărul de cazuri este în creştere”.