Demisia lui Klaus Iohannis: presa internațională despre criza politică din România
![Demisia lui Klaus Iohannis: presa internațională despre criza politică din România](https://media.puterea.ro/-KOylbxeQFAjiv1bYuhqZo8czWg=/1200x675/smart/filters:contrast(5):format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/02/Proiect-nou-18.jpg)
Anunțul demisiei președintelui Klaus Iohannis a fost preluat de marile publicații internaționale, care au evidențiat turbulențele politice din România și presiunile care au condus la această decizie.
Presa internațională asociază demisia lui Iohannis cu anularea controversată a primului tur al alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie de către Curtea Constituțională, aceeași instituție care i-a prelungit mandatul până la organizarea unui nou scrutin.
Politico: Iohannis părăsește scena politică pe fondul crizei
Publicația Politico notează că România se confruntă cu turbulențe politice severe din noiembrie, când Călin Georgescu, un candidat independent de extremă dreapta, a obținut un rezultat surprinzător în primul tur al alegerilor prezidențiale.
Cu puțin timp înainte de turul al doilea, Curtea Constituțională a invalidat rezultatul scrutinului, invocând o campanie de influență externă derulată pe rețelele sociale. În acest context, Iohannis a rămas în funcție până la reprogramarea alegerilor în luna mai, decizie contestată de opoziție. Politico subliniază faptul că USR s-a alăturat partidelor de extremă dreapta în susținerea moțiunii de suspendare a lui Iohannis.
BBC: presiunea publică și furia populară au dus la demisie
BBC titrează că președintele României a demisionat în urma presiunii publice generate de anularea alegerilor prezidențiale. Publicația britanică menționează că decizia Curții Constituționale a fost fără precedent, lăsând România fără un președinte ales. BBC mai notează că protestele de stradă și opoziția parlamentară au dus la un proces parlamentar de suspendare, evitarea acestuia fiind unul dintre motivele demisiei lui Iohannis.
Le Monde: presiunea parlamentară și revendicarea „victoriei” de către extrema dreaptă
Publicația franceză Le Monde pune accent pe presiunea exercitată de parlamentari asupra lui Iohannis, determinându-l să se retragă din funcție. Le Monde amintește că liderul de extremă dreapta Călin Georgescu și partidul AUR au salutat demisia drept o „victorie a poporului”, iar susținătorii lor au ieșit în stradă, unde au avut loc incidente cu forțele de ordine.
Euractiv: creșterea nemulțumirilor, inclusiv în rândul aliaților politici
Euractiv subliniază că nemulțumirile nu au venit doar din partea opoziției, ci și din rândul foștilor aliați ai președintelui. Publicația menționează că anularea alegerilor a generat dezbateri intense privind legalitatea prelungirii mandatului prezidențial. Euractiv explică că un partid extremist nou format, POT, a eșuat de două ori în a obține suficiente voturi pentru suspendarea lui Iohannis, dar a reușit în a treia tentativă, grație sprijinului a 26 de parlamentari USR.
AFP: „România, în clocot”
Agenția France Presse descrie situația din România ca fiind tensionată, cu proteste masive declanșate de anularea alegerilor prezidențiale. AFP notează că Parlamentul era pregătit să inițieze procedura de suspendare a lui Iohannis, iar demisia sa a venit în acest context.
Reuters: instabilitate politică și ascensiunea extremei drepte
Reuters subliniază că decizia lui Iohannis a venit pentru a evita suspendarea, într-un climat politic marcat de polarizare puternică. Agenția evidențiază creșterea extremei drepte în sondaje și instabilitatea creată de anularea primului tur al alegerilor prezidențiale. Reuters mai notează că opoziția a exploatat furia publică pentru a atrage sprijin electoral.
Financial Times: evitarea unui „râs internațional”
Financial Times citează declarația lui Iohannis, conform căreia a ales să demisioneze pentru a evita ca România să devină „de râsul lumii” în urma anulării alegerilor. Publicația britanică atrage atenția asupra impactului acestor evenimente asupra imaginii internaționale a României.