Boicotul lui Georgescu a fost un avantaj pentru retailul românesc: creștere de 10-20% în vânzări
În ciuda apelului lansat în spațiul public pentru boicotarea marilor lanțuri de magazine pe 11 februarie, retailul românesc nu a fost afectat, ba chiar a înregistrat o creștere a vânzărilor cuprinsă între 10% și 20%, potrivit ministrului Agriculturii, Florin Barbu.
Boicotul, un plus pentru retailul românesc
Oficialul a explicat că, în comparație cu o săptămână înainte, nu s-au observat scăderi în activitatea comercială, iar consumatorii și-au continuat cumpărăturile în mod obișnuit. Mai mult decât atât, a subliniat că această creștere a fost susținută în principal de achiziția de produse românești, ceea ce demonstrează un interes tot mai mare al populației pentru susținerea producătorilor locali.
Declarația a fost făcută marți, în cadrul unei conferințe de presă, unde ministrul a fost întrebat dacă deține date concrete despre impactul apelului la boicot asupra marilor lanțuri comerciale. Datele analizate arată că nu a existat nicio scădere a fluxului de cumpărători, iar trendul de creștere indică o consolidare a consumului intern.
„Retailul din România, ieri, a fost acelaşi ca şi acum o săptămână. Deci, nu a fost niciun boicot, oamenii au mers la cumpărături. Mai mult de atât, vreau să vă spun că a fost un procent mai mare, cuprins între 10% şi 20%, ieri, la retailul din România, unde românii au cumpărat produse româneşti”, a precizat ministrul Florin Barbu.
Discuții despre irigații și măsuri pentru combaterea secetei
Tot marți, ministrul Agriculturii a avut o întâlnire de lucru cu Mircea Fechet, ministrul Mediului, și Sebastian Burduja, ministrul Energiei, pentru a discuta despre simplificarea procedurilor de obținere a autorizațiilor și avizelor necesare pentru dezvoltarea proiectelor din agricultură. Principalul subiect abordat a fost modernizarea sistemului de irigații în perspectiva campaniei agricole din 2025, în condițiile în care fenomenele meteorologice extreme pun tot mai multă presiune asupra producției agricole.
Ministrul a explicat că, în perioada octombrie – decembrie 2024, România a înregistrat cele mai mari cantități de precipitații din ultimul deceniu, cu valori cuprinse între 200 și 300 de litri pe metru pătrat. Deși în prezent rezervele de apă sunt suficiente, el a subliniat că nu există garanții privind evoluția climei în următoarele luni, motiv pentru care este esențială accelerarea investițiilor în irigații.
România dispune de aproximativ 9 milioane de hectare de teren arabil, însă doar 3 milioane dintre acestea pot fi irigate, din cauza lipsei unor surse de apă suficiente. Barbu a insistat că dezvoltarea sistemului de irigații și crearea de perdele forestiere sunt esențiale pentru protejarea regiunilor expuse la deșertificare. În acest sens, prin Programul Național Strategic au fost alocate aproape 100 de milioane de euro pentru realizarea de perdele forestiere, care pot ajuta la reducerea impactului secetei.
„În momentul de faţă nu poţi să ai datele exacte, ceea ce se va întâmpla în lunile iunie şi iulie, dar ce vreau să vă spun este faptul că din luna octombrie până în luna decembrie au fost cele mai mari cantităţi de precipitaţii în ultimii zece ani. Au fost cantităţi căzute de la 200 l/mp până la 300/mp.
În momentul de faţă toate lucrurile sunt în regulă. Nu ştim ce se va întâmpla peste două luni, de aceea i-am rugat pe colegii mei să urgentăm aceste proiecte de investiţii în sistemul de irigaţii, acolo unde se poate iriga.
Ştim foarte bine că România are aproape 9 milioane de hectare teren arabil, iar maximumul care se poate iriga este de 3 milioane de hectare. Mai mult nu se poate iriga, pentru că nu avem sursă de apă. Cred că rolul fundamental pentru a proteja zonele cu cea mai mare deşertificare îl au sistemul de irigaţii şi bineînţeles perdelele forestiere (…) Prin Programul Naţional Strategic am prins valori de aproape 100 de milioane de euro pentru realizarea de perdele forestiere”, a spus Barbu.
Sprijin pentru tinerii fermieri și soluții pentru irigațiile din pânza freatică
În cadrul aceleiași conferințe, Florin Barbu a vorbit despre sprijinul acordat tinerilor fermieri, menționând că peste 1.750 de agricultori tineri au primit finanțare pentru construirea de sere și solarii. Aceste investiții sunt esențiale pentru consolidarea sectorului agricol și pentru creșterea producției de legume și fructe autohtone.
O altă problemă abordată a fost utilizarea pânzei freatice ca sursă de apă pentru irigații. Ministrul a explicat că deși mulți fermieri au acces la puțuri subterane, utilizarea acestei resurse nu este întotdeauna rentabilă. Pe lângă costurile ridicate ale infrastructurii, există și un risc major asociat temperaturii apei. În multe cazuri, apa extrasă din pânza freatică ajunge la temperaturi de aproximativ 40 de grade Celsius, ceea ce poate afecta grav culturile agricole.
„În România, mai ales în bazinul legumicol, sunt foarte mulţi fermieri care au aceste puţuri din pânza freatică. Noi am avut un program foarte ambiţios, unde am instalat peste 1.750 de tineri cu investiţii în realizarea de sere şi solarii. Bineînţeles, cheltuiala este eligibilă şi pentru ca aceste puţuri să fie realizate din fonduri europene, un sprijin direct de 70.000 euro pe fiecare tânăr instalat.
Am discutat şi pe partea aia de irigat din pânza freatică în sistemul vegetal din România, dar să ştiţi că să ridici cu echipamentul, şi vorbim aici de pivoţi, de instalaţii liniare în România în sistem irigat de pânza freatică, nu este rentabil.
În primul rând, temperatura apei care este scoasă de pânza freatică şi dusă direct pe plantă la 40 grade poate afecta grav culturile din România. Se pot face şi instalaţii de irigat din subteran pentru vegetal, dar cu altă infrastructură de irigaţii subterane”, a subliniat ministrul de resort.