17:33, 10.02.2025 • POLITICĂ
Parlamentarii, luați la întrebări de Comisia de la Veneția despre comasarea alegerilor; care au fost discuțiile
![Parlamentarii, luați la întrebări de Comisia de la Veneția despre comasarea alegerilor; care au fost discuțiile](https://media.puterea.ro/oa3Ysv5K6ryZqcwGLxU153uKKCU=/1200x675/smart/filters:contrast(5):format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/02/camera-deputilor-2.jpg)
Parlamentarii, luați la întrebări de Comisia de la Veneția despre comasarea alegerilor
Comisia de la Veneţia i-a luat, marţi, la întrebări pe reprezentanţii grupurilor parlamentare, pe tema comasării alegerilor locale şi europarlamentare de anul trecut. Rând pe rând, au intrat la discuţii PSD, urmat de PNL, AUR, POT, USR. Reprezentanţii Comisiei de la Veneţia au vorbit online cu parlamentarii români, iar jurnaliștii acreditați la Parlament nu au avut acces la discuţii.
La ieşire, social-democraţii şi liberalii care au participat la discuţii au fugit de presă, susţinând că nu au ce să declare.
10:36, 09.02.2025 • Dezvăluiri
Singurii vocali au fost liderii AUR şi USR, George Simion şi Elena Lasconi.
„Am discutat despre alegerile locale şi europarlamentare, dar am prezentat cronologic toate abuzurile făcute de Curtea Constituţională şi de acest sistem de politicieni pe care îl cunoaştem. Acela a fost începutul sfârşitului – alegerile locale şi europarlamentare. Am discutat despre faptul că ne-am îndepărtat foarte mult de valorile democratice şi că în mod normal nu ar trebui comasate, aşa cum s-a făcut abuziv, alegerile, pentru a-i zăpăci pe oameni. Gândiţi-vă că în iunie am avut cinci buletine de vot”, a declarat Elena Lasconi după discuții.
Lidera USR a mai spus că a prezentat Comisiei de la Veneția ”decizia abuzivă a Curţii Constituţionale de a scoate din competiţia pentru prezidenţiale un candidat”. De asemenea, ea a vorbit despre renumărarea în toată ţara şi în diaspora, în condiţiile în care s-a făcut sesizare doar în trei secţii de vot din România, dar și despre anularea alegerilor, ”fără a da posibilitatea chiar şi celor care au intrat în turul al doilea să se apere”.
”Nu poţi să mai conteşti o decizie a Curţii Constituţionale. Dacă am fi avut posibilitatea, de exemplu, măcar la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să facem asta, pentru că e şi un drept constituţional, dar este şi un drept internaţional de a te putea apăra. Noi nu am putut să facem asta. Considerăm că toate acestea sunt un abuz„, a adăugat Elena Lasconi, care a intrat în turul doi al alegerilor prezidențiale din luna decembrie.
”Coaliţia abuzivă care a călcat în picioare democraţia în România trebuie să plătească!”
Acesta a fost mesajul transmis în discuțiile cu Comisia de la Veneția de George Simion, liderul AUR.
”Ne bucurăm că există instituţii la nivel european preocupate de soarta democraţiei. Ceea ce s-a întâmplat în 2024 în România a fost inadmisibil. Au călcat în picioare democraţia, au comasat alegerile, au folosit CCR şi alte instituţii ale statului român ca să îşi bată joc de opoziţie. Au început prin comasarea alegerilor, au continuat prin interzicerea abuzivă a dreptului de a candida pentru Diana Şoşoacă, iar apogeul a fost atins de anularea turului II, pentru că în ciuda tuturor resurselor pe care le-au avut – au avut 10 milioane de euro de la buget, toate instituţiile în mână şi au avut şi guvernarea – nu au fost în stare nici PNL, nici PSD, să trimită candidatul în turul II”, a declarat Simion.
AUR va pune la dispoziţie reprezentanţilor Comisiei de la Veneţia ”toate documentele necesare pentru întocmirea unui raport cu privire la situaţia abuzivă la care a fost supus poporul român anul trecut, prin aruncarea la gunoi a peste nouă milioane de voturi şi repetarea alegerilor, fără argumente solide”.
De asemenea, Consiliul Europei va discuta la adunarea parlamentară din luna martie despre anularea alegerilor din România.
Cei de la Comisia de la Veneţia vor veni cu un răspuns în luna martie.