Numeroase cutremure continuă să aibă loc pe insula grecească Santorini. Numai între 1 și 10 februarie, aici au fost înregistrate peste 12.800 de cutremure, dintre care cel mai puternic a avut o magnitudine de 5,3, scrie The Watchers.

Potrivit publicației, Crucea Roșie Greacă a trimis echipe de salvare, asistenți sociali și psihologi pentru a oferi asistență locuitorilor din regiunea afectată. Aceștia se vor concentra în primul rând pe sprijinul psihologic pentru persoanele în vârstă, bolnavii cronici și copiii care se confruntă cu stres din cauza cutremurelor în curs.

Seismologul grec Akis Celentis prezice că activitatea seismică actuală ar putea persista câteva luni. O situație similară a existat în Creta. Acolo, cutremurul cu magnitudinea 6,0 a fost precedat de patru luni de activitate seismică.

Oamenii de știință sugerează că tot acest val de cutremure ar putea fi legate de vulcanul subacvatic Columb, care se află la 6,5 ​​km de Santorini. În 1650, erupția lui Columb a provocat distrugeri și moarte din cauza fluxurilor piroclastice, a tsunami-urilor și a emisiilor de gaze.

Turcia se pregătește de tsunami

Profesorul Şenol Hakan Kutoğlu din Turcia a avertizat că un cutremur cu magnitudinea 8 în Marea Egee ar putea declanşa valuri de tsunami de 3 până la 5 metri înălţime de-a lungul coastei turceşti. În acest sens, autoritățile turce au instalat sirene mobile în Izmir, Aydin și Mugla pentru a avertiza locuitorii de posibile tsunami. În țară a fost activat și un sistem de alertă prin SMS.

Cutremurele au devenit mai frecvente pe insulă. Mii de turiști și localnici au părăsit Santorini din cauza potențialei amenințări. Școlile sunt închise nu numai în Santorini, ci și pe insulele din apropiere.

Seismologii cred că activitatea seismică intensă se poate diminua în câteva săptămâni.

Cutremurele din Marea Egee ar putea declanșa un tsunami nu numai în Turcia, ci și în Israel. Serviciile de urgență din această țară au fost instruite să se pregătească pentru un potențial val.