Specialiștii sunt rezervați în privința legiferării canabisului în scop medical

Publicat: 13 feb. 2025, 06:14, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Specialiștii sunt rezervați în privința legiferării canabisului în scop medical
Specialiștii sunt rezervați în privința legiferării canabisului în scop medical

Specialiștii Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (ANDMR) și Ministerului Sănătății (MS) sunt rezervați în privința proiectului privind regimul juridic al plantei canabis, al substanțelor și preparatelor ce conțin canabis, în scop medical. De asemenea, prof. univ. dr Radu Țincu spune că, înainte de legiferare, este necesară o bună informare a populației privind modul cum poate fi folosită marijuana.

Proiectul de lege din anul 2019 privind utilizarea canabisului în scop medical a fost dezbătut, miercuri, în Comisia de Sănătate din Camera Deputaților. El  a fost inițait de un grup de parlamentari PSD, PNL și neafiliați.

Binele pacientului

Președintele acestei comisiei, doctorul Alexandru Rogobete, a spus că „binele pacientului trebuie să primeze, nu populismul”.

„Dacă discutăm despre preparate farmaceutice care conțin molecule active din canabis, precum THC sau CBD, care au fost testate prin studii clinice riguroase și care sunt aprobate de instituții internaționale precum FDA și EMA și pot fi administrate controlat și monitorizat în spitale – atunci putem avea un punct de vedere medical argumentat. Din păcate, am observat că, uneori, demagogia politică, lipsa de cunoștințe medicale și interesele comerciale folosesc suferința pacienților pentru a-și atinge propriile obiective. Obiective care nu au nicio legătură cu binele pacientului!”, a explicat dr. Rogobete.

Cântărirea beneficiilor

Răzvan Prisada, președintele ANDMR, a spus că avem medicamente alternative la tratamentul cu canabis, amintind că probabil în acest an se va finalia evaluarea sub forma produsului vegetal și se va stabili dacă  va fi disponibil sub această formă la nivelul Uniunii Europene. ”Probabil în cursul acestui an se va finaliza și această evaluare. Trebuie cântărite însă foarte bine beneficiile semnificative pe care le-ar aduce în comparație cu uneltele terapeutice existente în prezent”.

Aviz negativ

Medicul Gabriel Diaconu, reprezentantul Ministerului Sănătății  (MS), a explicat de ce MS a dat aviz negativ acestui proiect.

”În fond nu suntem împotriva explorării suplimentare vizavi de potențialul terapeutic al canabisului în scop medical. Suntem în continuare rezervați vizavi de faptul că sub adăpostul acestui nume, vorbim de o familie de compuși care nu este reglementtă încă la nivel european… Suntem conștienți că vor fi situații punctuale, de obiecei asociate cu paliație și cu medicina paliației, în care s-ar putea să fie în beneficiul superior al pacientului aflat la limita terapeutică să acceseze produse pe bază de canabis compasional pentru ameliorarea calității vieții și să nu fie incriminat pentru asta. Dar din nou este o chestiune care trangențial are de-a face cu Ministerul Sănătății, are de-a face din nou cu Ministerul Justiției etc. Și atunci, pe proiectul de astăzi, avizul nostru a trebuit să fie negativ”, a transmis Gabrie Diaconu.

Educarea populației

Prof. univ. dr. Radu Țincu, șeful secției ATI-Toxicologie din cadrul Spitalului Floreasca, este de părere că, înainte de legalizare, este nevoie să se țină seama printre altele de: bolile în care poate fi prescris tratamentul cu canabis, care este extractul canabinoid folosit, modalitatea de prescripție, cine sunt medicii prescriptori, tipul de rețetă folosit, care este perioada de folosire a acestui tratament.

”Cred că trebuie să realizăm, înainte de adoptarea acestei legi şi de implementarea programului, trebuie să realizăm un proces de educare populaţională. Fără o astfel de informare poate crea premisele ca acesta să fie utilizat ulterior de alte persoane considerând că el poate să fie folosit fără niciun fel de risc, este un element care ţine mai degrabă de mentalitatea socială. Nu o să putem să spunem, de exemplu, tinerilor de liceu să nu folosească canabisul dacă bunica lor care este bolnavă de cancer foloseşte extractul de canabis. Şi atunci va trebui să facem această informare, educare a populaţiei cu privire la ce înseamnă utilizarea acestuia în scop medical”, subliniază prof. Țincu.