Miniștrii europeni de externe: Nicio decizie privind Ucraina fără Kiev și Europa
![Miniștrii europeni de externe: Nicio decizie privind Ucraina fără Kiev și Europa](https://media.puterea.ro/co96o0TVkMfTGnKPowHlmnLpKmM=/1200x675/smart/filters:contrast(5):format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2024/08/220331-destroyed-russian-tank-ukraine-al-1304-a4a48d.jpg)
Miniștrii de externe ai Franței, Germaniei și Spaniei au subliniat,la Paris, că nicio decizie legată de Ucraina nu poate fi luată fără participarea Kievului și a europenilor. Declarațiile acestora vin în contextul în care președinții american și rus, Donald Trump și Vladimir Putin, au convenit asupra unor negocieri „imediate” privind conflictul din Ucraina, transmite France Presse.
Europa cere un rol central în procesul de pace
„Nu va exista o pace justă și durabilă în Ucraina fără participarea europenilor”, a declarat ministrul francez de externe, Jean-Noel Barrot. Omologii săi din Germania și Spania, Annalena Baerbock și Jose Manuel Albares Bueno, au reafirmat că orice decizie privind viitorul Ucrainei trebuie să implice direct guvernul de la Kiev.
„Vorbim despre o țară suverană, cu un guvern ales democratic. În plus, nimic din ceea ce afectează securitatea europeană – iar agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei este o amenințare directă – nu poate fi decis fără Europa”, a punctat Albares Bueno.
Ministrul german Baerbock a reiterat că „nicio decizie privind Ucraina nu poate fi luată fără Ucraina” și a subliniat importanța unității europene.
La rândul său, ministrul polonez de externe, Radoslaw Sikorski, a pledat pentru intensificarea sprijinului acordat Ucrainei și pentru o „cooperare transatlantică strânsă”.
Negocieri imediate între SUA și Rusia
Declarațiile miniștrilor europeni au fost făcute înaintea unei reuniuni de la Paris, unde reprezentanții Franței, Germaniei, Poloniei, Spaniei, Italiei, Regatului Unit și Ucrainei au discutat despre securitatea europeană și situația de pe front. Această întâlnire are loc pe fondul unei convorbiri telefonice de peste o oră între președinții Trump și Putin, în care cei doi lideri au convenit să inițieze negocieri „imediate” pentru încetarea conflictului din Ucraina.
În acest context, ministrul francez Jean-Noel Barrot a avertizat că „a abandona Ucraina, a o forța să capituleze, ar însemna să consacrăm definitiv legea celui mai puternic și să oferim un precedent periculos pentru alte regimuri autoritare.”
Ministrul spaniol Jose Manuel Albares Bueno a reafirmat importanța respectării ordinii internaționale bazate pe Carta ONU. „Lumea nu este o junglă. Avem o ordine mondială care a funcționat de la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial în beneficiul tuturor”, a declarat acesta.
Poziția administrației americane
În paralel, la Bruxelles, secretarul american al apărării, Pete Hegseth, a trasat limitele negocierilor susținute de Washington. Potrivit acestuia, o revenire a Ucrainei la frontierele dinainte de 2014, incluzând Crimeea, este „nerealistă”, iar aderarea Ucrainei la NATO după încheierea unui acord de pace nu este o variantă viabilă.