Marian Vanghelie scapă de acuzația de luare de mită: Fapta s-a prescris după recalificarea juridică
![Marian Vanghelie scapă de acuzația de luare de mită: Fapta s-a prescris după recalificarea juridică](https://media.puterea.ro/mxr0PVLsGRmg2uZrz9s-zqUfjsU=/1200x675/smart/filters:contrast(5):format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2024/12/Marian-Vanghelie-trimis-in-judecata.-Este-acuzat-de-complicitate-la-abuz-in-serviciu.jpg)
Curtea de Apel București (CAB) a schimbat încadrarea juridică a infracțiunii de luare de mită de care era acuzat fostul primar al Sectorului 5, Marian Vanghelie, eliminând forma continuată a faptei.
Decizia aplică o hotărâre anterioară a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ), care stabilește că termenul de prescripție în cazul mitei curge de la momentul pretinderii, nu al primirii efective a banilor. Astfel, în noua interpretare juridică, fapta lui Vanghelie s-ar fi prescris încă din 2017.
Recalificarea juridică și implicațiile prescripției
Inițial, Vanghelie fusese acuzat de luare de mită în formă continuată, procurorii susținând că acesta a primit, în mod repetat, bani în perioada 2007-2014, sumele totale ajungând la aproximativ 30 de milioane de euro. În noua încadrate juridică, fapta este considerată o singură infracțiune de luare de mită, ceea ce reduce termenul de prescripție de la 2024 la 2017.
Potrivit explicațiilor oferite de experți consultați de G4Media.ro, dacă se păstra încadrarea inițială de luare de mită în formă continuată, termenul general de prescripție de 10 ani s-ar fi împlinit în iulie 2024. Însă, având în vedere că ICCJ a stabilit că termenul de prescripție începe de la momentul pretinderii mitei (2007, în cazul lui Vanghelie), acesta s-a împlinit în 2017, făcând imposibilă tragerea la răspundere penală.
Decizia este definitivă și nu mai poate fi contestată.
Un dosar care trenează de aproape un deceniu
Marian Vanghelie a fost trimis în judecată în 2015 pentru 26 de infracțiuni, inclusiv luare de mită, abuz în serviciu și spălare de bani. Procurorii DNA l-au acuzat că a primit mită în valoare de 30 de milioane de euro pentru atribuirea preferențială a unor contracte publice. În 2021, Tribunalul București l-a condamnat la 11 ani și 8 luni de închisoare, dar sentința nu era definitivă.
În același dosar au fost cercetați și alți inculpați, printre care Dumitru Marian și Nicolae Mircea Sorin, ale căror încadrări juridice au fost și ele schimbate de Curtea de Apel București.