Ce prețuri vor crește din cauza taxelor impuse de Donald Trump
![Ce prețuri vor crește din cauza taxelor impuse de Donald Trump](https://media.puterea.ro/HLwHdsCWkcEiYQg4BWyHprzaNqk=/1200x675/smart/filters:contrast(5):format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/02/shutterstock_175414070-scaled.jpg)
Taxele impuse de Donald Trump pe oțel și aluminiu ar putea avea un efect de bumerang. Ele ar putea avea ca efect creșterea prețurilor pentru numeroase produse americane. Printre cele mai afectate se numără conservele alimentare, iar această scumpire riscă să lovească puternic bugetele a milioane de oameni, accentuând presiunea economică asupra consumatorilor, avertizează BBC.
Statele Unite urmează să impună o taxă de 25% pentru toate importurile de oțel și aluminiu, eliminând astfel scutirile pentru principalii parteneri comerciali precum Canada, Mexic, Brazilia și Uniunea Europeană.
Decizia, anunțată de președinte Donald Trump, va intra în vigoare luna viitoare, ceea ce va duce la creșterea costurilor pentru companiile americane care depind de aceste metale. Aceste costuri suplimentare s-ar putea reflecta în prețurile plătite de consumatori pentru o mulțime de produse uzuale, printre care băuturi și produse alimentare, dar și autoturisme sau electrocasnice.
Berea la doză va fi mai scumpă
Aproximativ 70% din oțelul folosit pentru producerea conservelor în SUA este importat, provenind în principal din Germania, Olanda și Canada, potrivit Institutului Producătorilor de Conserve (CMI).
În 2018, după ce Trump a impus primele tarife la oțel, multe companii din acest sector au obținut scutiri de taxe, având în vedere producția limitată de oțel destinat conservelor în SUA. Însă, de atunci, producția internă de oțel a scăzut și mai mult, ceea ce a dus la creșterea prețurilor.
Robert Budway, președintele CMI, avertizează că, fără noi scutiri, prețurile conservelor alimentare produse în SUA vor crește, afectând consumatorii. „Deși președintele ar putea crede că aceste tarife protejează industria siderurgică, ele cu siguranță subminează securitatea noastră alimentară și rezistența noastră aprovizionării pentru conserve americane, pe care americanii se bazează în fiecare zi”, a declarat Robert Budway, președintele CMI.
În plus, marii producători de băuturi, inclusiv Coca-Cola, susțin că tarifele la aluminiu vor duce la scumpirea băuturilor carbogazoase și a berii.
Și autoturismele se vor scumpi
Industria auto este un alt sector puternic afectat. După ce Trump a impus tarife similare în primul său mandat, producători auto precum Ford și General Motors au raportat costuri suplimentare de aproximativ 1 miliard de dolari fiecare.
Pentru consumatori, acest lucru s-a tradus printr-o creștere a prețurilor de aproximativ 300 de dolari per vehicul, potrivit estimărilor Morningstar.
Analiștii avertizează că noua rundă de tarife ar putea avea un efect similar, dar impactul final asupra prețurilor depinde de evoluția pieței auto, unde vânzările nu și-au revenit încă la nivelurile din 2019. TD Economics a estimat că prețurile mașinilor ar putea crește cu aproximativ 3.000 de dolari dacă ar intra în vigoare tarife generale pentru mărfurile din Mexic și Canada.
Până și casele vor costa mai mult
Sectorul construcțiilor este unul dintre cei mai mari consumatori de oțel, utilizat pentru structuri, electrocasnice și alte materiale esențiale.
Carl Harris, președintele Asociației Naționale a Constructorilor de Locuințe, susține că noile tarife sunt în contradicție cu obiectivul declarat al lui Trump de a face locuințele mai accesibile. Creșterea costurilor pentru materiale de construcție ar putea duce la prețuri mai mari pentru locuințe și la o încetinire a dezvoltării imobiliare.
În 2018, după impunerea tarifelor la oțel, producătorul de electrocasnice Whirlpool a raportat o creștere neașteptată a costurilor cu 350 de milioane de dolari, din cauza scumpirii oțelului. Companiile care nu pot absorbi astfel de costuri vor fi nevoite să le transfere consumatorilor, ceea ce va duce la prețuri mai mari pentru electrocasnice.