Începe războiul diplomatic între Papa Francisc și administrația Trump?
![Începe războiul diplomatic între Papa Francisc și administrația Trump?](https://media.puterea.ro/pmvgzEUPi30FUxolE0S7ue4zUTM=/1200x675/smart/filters:contrast(5):format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/01/Va-demisiona-Papa-Francisc_-Ce-planuri-are-vara-aceasta-1024x683-1-1.webp)
Papa Francisc a criticat ferm politica de „deportări în masă” a migranților propusă de președintele american Donald Trump, într-o scrisoare adresată episcopilor din Statele Unite. În acest mesaj neobișnuit, Suveranul Pontif le-a mulțumit acestora pentru angajamentul lor față de migranți și refugiați, îndemnându-i să nu cedeze în fața „măsurilor discriminatorii care provoacă suferințe inutile”.
Casa Albă a reacționat rapid la această intervenție. Consilierul pentru migrație al lui Trump a declarat: „Papa Francisc ar trebui să se concentreze pe Biserica Catolică și să ne lase pe noi să ne gestionăm granițele”.
Recent, Suveranul Pontif a descris deportările în masă drept „o rușine”. Fără a-l menționa direct liderul de la Washington, el s-a adresat episcopilor americani într-un moment sensibil pentru politica migratorie a SUA, potrivit publicației La Republica.
„Urmăresc îndeaproape această criză majoră din Statele Unite, odată cu lansarea unui program de deportare în masă”, a scris Papa. „O conștiință corect formată nu poate rămâne indiferentă și trebuie să condamne orice măsură care asociază în mod tacit sau explicit statutul ilegal al migranților cu criminalitatea. Totodată, recunoaștem dreptul unei națiuni de a-și proteja cetățenii de cei care au comis infracțiuni grave. Însă deportarea celor care fug din calea sărăciei, exploatării și persecuției le subminează demnitatea și îi lasă într-o stare de vulnerabilitate extremă”.
Papa a subliniat că „un stat de drept autentic se bazează pe tratamentul demn acordat fiecărui individ, mai ales celor marginalizați. Binele comun este realizat prin politici care integrează și protejează persoanele vulnerabile, nu prin măsuri coercitive care favorizează unii în detrimentul altora”. Suveranul Pontif a avertizat că „orice construcție bazată pe forță și nu pe respectul egal pentru fiecare ființă umană este sortită eșecului”.
În sprijinul migranților, Papa a numit recent episcopi cunoscuți pentru poziția lor pro-imigrație. Printre aceștia se numără monseniorul Edward Weisenburger, care a propus pedepse canonice pentru oficialii ce separă copiii migranților de părinții lor, și cardinalul Robert McElroy, un susținător vocal al drepturilor migranților. De asemenea, Conferința Episcopală a SUA, condusă de Monseniorul Timothy Broglio, a criticat promisiunile lui Trump de a deporta migranții, chiar și din biserici, ceea ce a atras atacuri din partea vicepreședintelui J.D. Vance, care a acuzat episcopii că ar avea interese economice ascunse.
În scrisoarea sa, Papa amintește că până și Iisus a trăit experiența migrației și îndeamnă creștinii să privească actuala criză ca pe un moment esențial al istoriei, în care trebuie reafirmată demnitatea fiecărui om. Mulțumindu-le episcopilor pentru eforturile lor în sprijinul migranților, el le cere tuturor credincioșilor să respingă discriminarea și suferințele impuse celor forțați să-și părăsească țara de origine.
Răspunsul administrației Trump nu a întârziat. Consilierul Tom Homan a declarat, citat de France Presse, că Papa „ar trebui să se ocupe de Biserica Catolică și să ne lase pe noi să ne protejăm frontierele”. El a adăugat ironic: „Vaticanul are un zid în jurul său, nu? De ce noi nu putem avea unul?”.
În final, Papa Francisc și-a încheiat scrisoarea cu o rugăciune adresată Fecioarei de Guadalupe, protectoarea Americii Latine, pentru ca aceasta să ocrotească migranții și familiile afectate de deportări. „Fie ca Virgen Morena, care a adus împăcare între popoare aflate în vrăjmășie, să ne ajute să ne regăsim ca frați și surori, pentru a construi o societate mai unită și mai dreaptă”, a transmis Suveranul Pontif.