Ministrul Educației: Viitorul președinte trebuie să unească cele trei Românii aflate în luptă!

Publicat: 13 feb. 2025, 15:00, de Mariana Olteanu, în Puterea Tv , ? cititori
Ministrul Educației: Viitorul președinte trebuie să unească cele trei Românii aflate în luptă!

Misiunea viitorului președinte al României va fi aceea de a unifica cele trei Românii, care coexistă în prezent, dar care sunt profund fragmentate și antagonizate. Este avertismentul lansat de Daniel David, Ministrul Educației, în cadrul podcastului „Dialogurile Puterii”, moderat de Rona David.

Ministrul a atras atenția că cele trei „Românii” nu doar că sunt fragmentate, dar se află și într-o luptă emoțională continuă, definită de frică, ură și aroganță. „Orice președinte care își dorește o țară funcțională trebuie să găsească o modalitate de a le uni. Altfel, riscul este ca fragmentarea să adâncească și mai mult diviziunile sociale”, a avertizat Daniel David.

„Și atunci spuneam că cele trei Românii, cu emoții de frică, ură și aroganță, se află într-o luptă. Nu doar că suntem fragmentați, ci suntem și antagonizați, iar acest lucru afectează țesutul social. Este un lucru foarte periculos.

Orice președinte care va veni și va dori să construiască o țară funcțională trebuie să le unifice într-o formă sau alta. O Românie euro-atlantică, fără România tradițională a bunicilor și fără România anti-sistem a noilor generații, nu poate să existe”, a declarat Daniel David, Ministrul Educației, în cadrul podcastului „Dialogurile Puterii”, moderat de Rona David.

Care sunt cele trei Românii văzute de Daniel David

În cadrul podcastului „Dialogurile Puterii”, moderat de Rona David, Ministrul Educației, Daniel David, a vorbit despre felul în care percepe societatea românească din perspectiva sa de psiholog, evidențiind existența a trei Românii distincte. Oficialul a precizat că este vorba de o Românie euro-atlantică, una anti-sistem și una tradițională, a bunicilor noștri.

”Eu sunt pshiholog și mă uit la societate prin ochiul pshihologului. Este o zonă a României pe care am numită o Românie euro-atlantică, adică o Românie formată din oamenii care sunt conectați cu instituțiile vestice, oameni care le înțeleg și le apreciază, deși nu reprezintă o majoritate mare. Cei mai mulți au studii superioare și se află într-o zonă economică de mijloc superior sau chiar superioară”

Daniel David, despre România tradițională: Psihologic, manifestă o atitudine de frică față de zona vestică

Ministrul Educației a vorbit și despre România tradițională, ”cea a bunicilor noștri”. Daniel David susține că, la rândul ei, aceasta nu este formată neapărat de oameni care sunt împotriva instituților vestice ci care, de multe ori, nu le înțeleg.

”Este o Românie tradițională care nu este neapărat împotriva instituților vestice, dar de multe ori nu le înțelege. Într-o simplificare, este România bunicilor noștri. Economic, într-o zonă de clasa de mijloc, dar zona inferioară și în zone de risc de sărăcie. Există și aici oameni cu studii superioare dar nu atât de mulți ca în celelate categorii. Este o Românie care are pshihologic o atitudine de frică față de zona vestică”.

Daniel David trage un semnal de alarmă asupra acestei categorii, menționând că este foarte vulnerabilă la fake news dar și la manipulare.

România anti-sistem: ”Emoția dominată este ura”

Ministrul a descris această categorie ca fiind formată dintr-o combinație de oameni cu studii superioare și fără, aflați într-o fază de emancipare economică.

„Și a treia categorie se referă la o zonă anti-sistem. Este o zonă interesantă pentru că este formată dintr-o combinație diversă de oameni: cei care au studii superioare și cei care nu au, dar, din punct de vedere economic, majoritatea se află într-o zonă de mijloc, într-o fază de emancipare economică.

Sunt oameni care se opun instituțiilor deoarece pornesc de la o motivație adesea reală – văd că instituțiile nu funcționează bine, nu pe măsura așteptărilor lor. Ar fi vrut ca vocea lor să fie ascultată. Numai că soluția pe care au ales-o nu a fost: „Ok, nu funcționează bine instituția, hai să facem să funcționeze mai bine.” Soluția a fost: „Hai să dărâmăm instituțiile.”

Emoția dominantă în această categorie este frustrarea, care adesea se transformă în ură.”