WSJ: Putin a primit ceea ce a vrut de la Trump

Publicat: 14 feb. 2025, 14:39, de Nitulescu Gabriel, în Internațional , ? cititori
WSJ: Putin a primit ceea ce a vrut de la Trump

Anunțul președintelui Donald Trump privind discuțiile cu Rusia i-a oferit dictatorului rus Vladimir Putin ceea ce a cerut de multă vreme: discuții directe cu Statele Unite, cu privire la Ucraina.

Potrivit The Wall Street Journal (WSJ), Kremlinul a încercat de mult să excludă Ucraina și pe aliații săi europeni de la astfel de negocieri. Moscova a lăsat să se înțeleagă că Washingtonul este responsabil pentru prelungirea războiului, așa că numai SUA ar putea negocia cu Rusia pentru a-i pune capăt.

„Dar dacă ne ghidăm după pozițiile lui Putin cu privire la Ucraina, negocieri promise de Trump vor fi lungi – Rusia va fi de acord cu o încetare a focului doar dacă SUA încetează să sprijine Ucraina, precum și cu impunerea unor restricții asupra capacității acesteia de a-și apăra teritoriul”, scrie publicația.

După cum a remarcat WSJ, analiștii spun că Putin este gata să se implice într-un joc pe termen lung pentru a obține un acord din partea SUA, în condițiile sale. Experții militari au adăugat că Federația Rusă ar putea continua să lupte împotriva Ucrainei cel puțin încă un an și jumătate cu resursele umane și armele disponibile.

„Aceasta este o victorie intermediară deocamdată. Victoria finală a lui Putin este să se asigure că Ucraina nu va cădea în tabăra occidentală și că nu va mai avea posibilitatea de a face alegeri suverane cu privire la măsurile sale de securitate”, a declarat Oleksandr Gabuyev, directorul Centrului Eurasiatic Carnegie din Berlin.

„Administrația Trump a făcut concesii publice lui Putin chiar înainte de începerea negocierilor”, a declarat ministrul german al Apărării, Boris Pistorius.

Între timp, bucuria domnea ieri la Kremlin. „Putin a învins pe toată lumea”, a spus principala propagandistă a Rusiei, Olga Skabeeva, iar popularul tabloid Komsomolskaya Pravda a scris că „Trump a semnat condamnarea la moarte a lui Zelenski”.

Primul pas către încheierea războiului în condițiile Rusiei

Publicația a menționat că, de fapt, pentru Putin, promisiunea lui Trump de a purta negocieri este primul pas către încheierea războiului în condițiile Rusiei, după trei ani de lupte brutale.
În plus, șeful Pentagonului, Pete Hegseth, a spus că ideea că Ucraina și-ar putea relua majoritatea teritoriilor confiscate de Rusia este nerealistă, iar Senatul SUA l-a confirmat pe Tulsi Gabbard, un cunoscut oponent al Ucrainei, în funcția de director al informațiilor naționale. Aceasta reprezintă o satisfacție pentru dictatorul rus, care a suferit înfrângeri umilitoare pe câmpul de luptă din Ucraina.

Publicația a amintit că Putin a încercat în mod repetat să-i ocolească pe ucraineni, căutând un mare acord cu Ucraina prin negocieri directe cu Statele Unite, al căror ajutor financiar și militar a fost salvator de vieți pentru ucraineni încă din primele zile de război.

„Cel puțin, Rusia vrea să facă din Ucraina un stat neutru (sau mai bine zis neutralizat) cu un guvern prietenos cu Moscova, vulnerabil în mod constant la agresiunea militară rusă”, subliniază publicația.

Potrivit unui fost oficial al serviciilor de informații europene, Rusia va insista asupra unui acord foarte dur cu Trump tocmai pentru că Moscova are resursele pentru a continua să lupte pentru concesii de la Trump și Ucraina.

Discuțiile SUA-Rusia despre Ucraina

Gabuyev a remarcat că scopul final al lui Putin în negocierile cu partea americană nu este doar să-și consolideze câștigurile în Ucraina și să prevină reluarea ostilităților după orice acord de încetare a focului, ci și să se asigure că Ucraina nu va putea să se confrunte militar cu Rusia în viitor. „Obiectivul nu va fi doar controlul asupra teritoriilor, ci și acela de a oferi Kievului garanții de securitate superficiale sau zero din partea Occidentului. Ceea ce, potrivit Kremlinului, va duce la prăbușirea treptată a Ucrainei”, a declarat el.

În plus, potrivit WSJ, Putin vede în negocierile directe cu SUA o șansă de a asigura un pact geopolitic mai amplu, similar celui convenit după al Doilea Război Mondial și care implică reorganizarea Europei de Est în sfere de influență sovietice și occidentale.

Ieri, oficialii europeni și-au exprimat îngrijorarea cu privire la ideea unor discuții bilaterale dintre SUA și Rusia despre Ucraina, despre care Trump a spus că ar putea începe în curând. Europenii au cerut ca Uniunea Europeană și Kiev să fie implicate în orice negocieri pentru a pune capăt războiului.