Furtul comorilor dacice din Olanda ține aurul principilor maghiari captiv în România, la muzeul din Târgu Mureș
![Furtul comorilor dacice din Olanda ține aurul principilor maghiari captiv în România, la muzeul din Târgu Mureș](https://media.puterea.ro/AB2R8fuLqk5T6mZg-dlrWSY0jGM=/1200x675/smart/filters:contrast(5):format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/02/main-1.jpg)
„Aurul principilor maghiari” expoziție cu piese împrumutate de la muzee din Ungaria, riscă să rămână la Târgu Mureș. După furtul comorilor dacice din Olanda, autoritățile au găsit articole de lege care reglementează strict transportul valorilor mari.
Poliția Română impune condiții pentru repatrierea acestora. Una dintre cauze este răpirea comorilor dacice în Olanda. Condițiile s-au dovedit imposibil de îndeplinit și pun în pericol integritatea transportului, conform kronikaonline.ro. Autoritățile din România invocă o hotărâre guvernamentală din 2012.
Există riscul să nu se mai aducă expoziții de mare valoare în România, dar nici în străinătate obiectele de valoare ale muzeelor românești
Obiectele expoziției „Aurul principilor maghiari” au sosit în Transilvania anul trecut, în aprilie, din Ungaria. Materialul a fost prezentat pentru prima dată de Muzeul Secuilor din Miercurea-Ciuc. Parteneriatul a fost cu Muzeul Național Maghiar, Muzeul Monetar Maghiar și Centrul de Vizitare, precum și cu Muzeul de Artă Aplicată.
Publicul din Miercurea-Ciuc s-a bucurat de expoziție până la mijlocul lunii iulie; de acolo, obiectele au fost transportate la Târgu Mureș, unde au fost expuse de Muzeul Județean Mureș.
Al treilea sediu al expoziției din Transilvania ar fi fost Sfântu Gheorghe. Obiectele însă nu au mai putut fi transportate acolo, în noile condiții, impuse după furtul din Olanda. Astfel, deschiderea expoziției la Sfântu Gheorghe, programată pentru 4 decembrie, a fost anulată.
Problemele au apărut la obținerea autorizației de transport pentru județul Covasna, din partea poliției din Sfântu Gheorghe. Un director de muzeu a declarat că nu suspectează răutate din partea poliției, dar „au descoperit un paragraf și s-au agățat de el”. El consideră că, din această cauză, revizuirea reglementărilor în domeniu ar trebui să fie o prioritate.
Din cauza anulării expoziției din Sfântu Gheorghe, Muzeul Județean Mureș se află într-o situație dificilă, deoarece are responsabilitatea de a returna obiectele expoziționale la Budapesta. Autoritățile din județul Mureș s-au simțit obligate să aplice acum și ele aceeași reglementare invocată în județul Covasna.
Koppány Bulcsú, directorul Muzeului Județean Mureș, a precizat pentru Krónika că Parlamentul României a adoptat în 2003 Legea nr. 333 privind protecția valorilor și a persoanelor, legislație completată prin Legea 40 din 2010.
În ceea ce privește utilizarea obligatorie a autovehiculelor blindate, și aceasta este reglementată. Este vorba de HG 2012/301, care stabilește cerințele pentru transportul bunurilor cu valoare de peste 500.000 de euro. Articolul 57 al acestui act normativ prevede că astfel de bunuri trebuie transportate în vehicule blindate, însoțite de jandarmi. Pot fi și agenți ai firmelor de protecție și pază, înarmați cu arme de foc.
Nici în Ungaria, nici în România nu există un vehicul blindat cu o ușă suficient de mare
„Problema este că nici în Ungaria, nici în România nu există un vehicul blindat cu o ușă suficient de mare încât să permită trecerea operelor de artă mai mari”, a explicat directorul.
El a susținut că, în cazul transporturilor, autoritățile din punctul de plecare sunt întotdeauna cele răspunzătoare. Autoritățile județene din Mureș se țin cu strictețe de litera legii.
A mai remarcat: „Vor rezolva cumva problema repatrierii expoziției «Aurul principilor maghiari», dar trebuie trase concluziile pe termen lung”.
Dacă prevederile hotărârii guvernamentale se vor aplica și comorilor muzeale, iar vehiculul de transport potrivit nu există… nu se vor mai putea aduce expoziții de mare valoare în România, nici exporta obiectele valoroase ale muzeelor românești în străinătate.
Nu am putea îndeplini criteriile de transport
„Chiar dacă operele de artă ar încăpea prin ușa unui vehicul blindat, disponibil pentru închiriere aici, mai este un impediment. Nu am putea îndeplini criteriile de transport referitoare la umiditate și amortizarea vibrațiilor”, a explicat directorul.
Bulcsú Koppány a considerat această informație confidențială și nu a dezvăluit suma asigurată pentru expoziția „Aurul principilor maghiari”. Totodată, a remarcat că există piese în expoziție a căror valoare este mult mai mare decât pragul stabilit prin HG.
Krónika a solicitat și poziția Muzeului Secuilor din Miercurea-Ciuc, cu privire la acest subiect. Directorul Aranka Karda-Markaly a oferit o declarație detaliată. Ulterior însă a trimis un mesaj că nu va consimți la publicarea declarației sale până la repatrierea obiectelor.
Reprezentant firmă de transport: „Poliția română impune o condiție care poate fi îndeplinită doar cu riscul de a compromite integritatea operelor de artă”. El a adăugat că nu știe de existența vreunui vehicul blindat pentru transportul operelor de artă oriunde în lume.
„Obiectele muzeale cunoscute pot fi furate doar de obsedați, care apoi le păstrează în ascunzișul casei lor. Totuși, se poate întâmpla ca infractorii olandezi să fie interesați doar de aur, nu și de opera de artă.”
Și nu este doar problema transportului. Potrivit declarațiilor sale, este suficient, de exemplu, ca vaporii de apă să se depună pe suprafața unui tablou valoros. Fenomenul poate duce la desprinderea granulelor de vopsea de pe stratul de bază, deteriorând opera de artă.
La fel, el a menționat că zdruncinarea operelor de artă reprezintă un risc similar, putând chiar duce la distrugerea unui obiect de artă. Din acest motiv, vehiculele de transport pentru opere de artă sunt echipate cu amortizoare de aer extrem de sensibile. Doar acestea asigură un transport fără vibrații.
Aurul principilor maghiari – ferit de vibrații și de umezeală
Potrivit specialistului, nu se fabrică în zona noastră autovehicule blindate pentru transportul operelor de artă. Masa blindajului poate fi suportată doar de arcuri-foaie, iar cu acestea nu se poate asigura un transport fără vibrații. A adăugat: „De aceea, operele de artă sunt transportate la nivel mondial cu autovehicule dotate cu suspensii pneumatice. De asemenea, transportul este asigurat de gărzi înarmate împotriva furtului”.
Astfel, vehiculul blindat protejează operele de artă de un pericol aproape inexistent. Expune, în același timp, obiectele de valoare din muzee unor riscuri reale.
Arthur Brand, investigator specializat în găsirea operelor de artă, are și el o opinie. Consideră că există o probabilitate de aproape 100% ca operele de artă dacice să fi fost topite. Hoții de la Muzeul Drents din Assen ar fi topit comorile de aur ale României.