Reacții explozive la discursul lui JD Vance: Controverse și îngrijorări în Europa

Publicat: 15 feb. 2025, 08:16, de Cristian Matache, în Internațional , ? cititori
Reacții explozive la discursul lui JD Vance: Controverse și îngrijorări în Europa

Discursul vicepreședintelui american JD Vance, susținut la Conferința de Securitate de la München, a provocat o furtună de reacții critice din partea oficialilor europeni și a experților în securitate internațională.

Într-un eveniment care a reunit sute de lideri politici, diplomați și specialiști în domeniul apărării, intervenția lui Vance a fost descrisă drept „șocantă” și „provocatoare”, alimentând îngrijorările privind viitorul relațiilor transatlantice.

Un discurs incendiar care a șocat audiența

JD Vance a criticat dur politica establishmentului occidental, a îndemnat Europa să reducă migrația și a comparat liderii Uniunii Europene cu comisarii sovietici, acuzându-i că încearcă să suprime ascensiunea partidelor populiste. „Europa trebuie să-și recâștige suveranitatea și să nu mai depindă de modele impuse de o elită globalistă”, a declarat Vance în fața audienței.

Reacțiile nu au întârziat să apară. „Totul este atât de nebunesc și îngrijorător”, a afirmat un oficial german prezent la conferință. Un alt diplomat european a descris intervenția lui Vance drept „un atac frontal la valorile europene și la parteneriatul nostru cu SUA”.

Un fost consilier democrat din Congresul SUA, care a asistat la discurs, a declarat sub protecția anonimatului: „Am rămas stupefiat. Stăteam cu gura căscată într-o sală plină de oameni la fel de șocați. A fost groaznic.”

Diviziuni transatlantice tot mai accentuate

Declarațiile lui Vance au întărit temerile oficialilor europeni că politica externă a administrației Trump va accelera îndepărtarea Statelor Unite de partenerii săi tradiționali. „Aceasta este o nouă Americă, iar cea veche, cu care Europa s-a obișnuit de zeci de ani, a dispărut”, a comentat un fost diplomat american de rang înalt.

Cancelarul german Olaf Scholz a reacționat rapid la discurs, criticând retorica vicepreședintelui american. „Comparațiile cu regimurile autoritare sunt inacceptabile și nu reflectă realitatea politică din Europa”, a spus Scholz într-o conferință de presă.

De asemenea, ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a declarat că „retorica de acest tip nu ajută cooperarea transatlantică, ci o subminează.”

Într-un interviu acordat Politico, Gabrielius Landsbergis, fost ministru de externe al Lituaniei, a subliniat necesitatea ca Europa să se pregătească pentru un viitor în care sprijinul american nu mai este garantat. „Cât de îngrijorat sunt în legătură cu SUA acum? Sincer, sunt mai îngrijorat de Europa. Nu putem sta și aștepta să vedem ce va face Trump sau echipa sa. Întrebarea este: ce vom face noi în privința asta?”, a spus Landsbergis.

Un mesaj destinat electoratului american și mișcărilor populiste europene

Mai mulți analiști au remarcat că mesajul lui Vance nu a fost destinat în principal audienței de la München, ci bazei electorale MAGA din SUA, precum și grupurilor populiste europene care își doresc o schimbare radicală a peisajului politic.

„Cei care au viziuni similare cu ale lui în Europa sunt deja reprezentați în parlamente de pe tot continentul”, a spus Michael McFaul, fost ambasador al SUA în Rusia. „Ei participă la alegeri chiar acum în mai multe state. Acest discurs a fost, în realitate, o încercare de a legitima aceste mișcări politice în fața unui public global.”

Parlamentarii republicani au susținut, însă, că Europa trebuie să-și asume mai multe responsabilități în materie de securitate. Senatorul John Cornyn, republican din Texas, a declarat că „epoca în care Europa s-a bazat pe generozitatea americană s-a încheiat”.

O Europă mai autonomă în materie de securitate?

Discursul lui Vance și sugestia secretarului apărării Pete Hegseth că SUA ar putea reduce prezența sa militară în Europa au reaprins dezbaterea privind autonomia strategică a continentului.

Țările din Europa de Est, aflate în prima linie a confruntării geopolitice cu Rusia, au cerut o creștere a cheltuielilor pentru apărare. În 2023, doar 11 dintre cele 31 de state NATO au îndeplinit obiectivul de a aloca 2% din PIB pentru apărare, conform datelor oficiale ale alianței. În prezent, Germania și Franța se află sub presiune pentru a-și majora bugetele militare și a sprijini mai activ Ucraina.

Oficialii europeni prezenți la München au transmis un mesaj clar: indiferent de direcția politică a administrației de la Washington, Europa trebuie să-și consolideze capacitățile de apărare și să își reducă dependența de sprijinul SUA.

Un discurs cu ecouri puternice în Europa

Discursul lui JD Vance a fost, fără îndoială, unul dintre momentele definitorii ale Conferinței de Securitate de la München din acest an. A generat reacții puternice, a subliniat fracturile existente în relația transatlantică și a alimentat dezbaterile privind viitorul securității europene.

În timp ce unii lideri europeni au catalogat retorica lui Vance drept „inacceptabilă”, alții consideră că reprezintă un semnal de alarmă care ar putea forța Europa să-și redefinească poziția strategică. Indiferent de perspective, un lucru este clar: relațiile dintre SUA și Europa sunt pe cale să treacă printr-o transformare majoră, iar viitorul parteneriatului transatlantic rămâne incert.