Ciocolata Dubai, „bătută” de o altă delicatesă. Care este aceasta?
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/02/ciocolata-amaruie.jpg)
O ciocolată neagră, cu 70% conținut de cacao, produsă în Norvegia, a fost desemnată cea mai bună din lume, în 2024, dând astfel o grea lovitură ciocolatei Dubai.
Anual, în Marea Britanie are loc o competiție patronată de Institutul Internațional de Degustare a Ciocolatei (IICT), care are ca scop desemnarea celei mai bune ciocolate din lume. Pentru gala lui 2024, peste 50 de arbitri au selectat câștigătorii regionali care, ulterior, au concurat pentru premiile internaționale, precizează Food & Wine.
În cursa pentru medalia de aur s-au înscris producători de pe toate continentele. Membrii juriului au avut plăcuta misiune de a alege „campioana” din mai multe sortimente, printre care: ciocolată amăruie, tablete simple cu lapte, ciocolată care conţin nuci pecan, fructe de pădure sau cu note de măr verde, prune, vanilie, pepene galben și banană. În final, juriul s-a pronunțat: campioană este ciocolata Quellouno cu 70% cacao, produsă în Norvegia, care se vinde pe internet cu 16 dolari.
Secretul
Se pare că secretul ciocolatei produse în Norvegia îl reprezintă calitatea boabelor de cacao Chunch. Acestea sunt aduse de la o fermă din Peru. Producătorul norvegian al ciocolatei este în legătură directă cu ferma Paytiti din Peru, care cultivă arborele de cacao de trei generații, în valea Râului Urubamba, numită și Valea Sacră a Incașilor.
Denumirea de cacao provine din limba aztecă cacahuatl, denumire care a fost preluată de spanioli. Specialiștii consideră că ciocolata neagră amăruie din Norvegia „bate” și ciocolata de Dubai cu fistic și tăiței crocanți de kataif.
Desertul preferat de creier
Potrivit prof. dr. Vlad Ciurea, ciocolata de bună calitate este desertul preferat de creier. „Dacă sunteți iubitori de ciocolată, recomand ciocolata amăruie, cu o concentrație cât mai ridicată de cacao”, spune prof. dr. Vlad Ciurea. De asemenea, profesorul Ciurea ne sfătuiește să renunțăm la combinații de ciocolată cu umpluturi, siropuri, creme sau diverse arome, deoarece reprezintă „poveri” care se metabolizează greu.