Cine e fostul europarlamentar român care va conduce Institutul Național de Justiție de la Chișinău

Publicat: 15 feb. 2025, 13:31, de Andrei Ceausescu, în POLITICĂ , ? cititori
Cine e fostul europarlamentar român care va conduce Institutul Național de Justiție de la Chișinău

Fostul europarlamentar român Ramona Strugariu a anunțat recent că a câștigat concursul pentru funcția de directoare a Institutului Național al Justiției din Republica Moldova, după ce a susținut un interviu de aproape două ore în fața unui consiliu format din magistrați ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), reprezentanți ai Înaltei Curți, ai Președinției și Ministerului Justiției.

Fostul europarlamentar a subliniat într-o declarație importanța parcursului european al Republicii Moldova și a activităților de reformă din ultimii ani, la care a contribuit activ în perioada în care a fost europarlamentar. „Invitaţia de a contribui la parcursul european al Republicii Moldova şi de a pune umărul la reforme a fost o constantă a ultimilor ani”, a spus Ramona Strugariu, făcând referire la deschiderea instituțiilor din Chișinău cu care a colaborat.

În ciuda tranziției către un rol administrativ în justiția moldovenească, Strugariu a subliniat continuitatea angajamentului său față de reformele din Republica Moldova. „Sunt convinsă că vom face o echipă excelentă pentru formarea magistraților şi a profesioniştilor în domeniu, dar şi pentru sistemul de justiție din Republica Moldova, în ansamblul său”, a adăugat ea.

Aceasta a mulțumit și pentru susținerea primită din partea celor care au încurajat-o în drumul său profesional și a încheiat prin a sublinia optimismul și curajul cu care abordează noul său rol: „Păşesc acum către o nouă etapă a carierei mele, cu dorința de a oferi tot ce am mai bun, aşa cum am făcut de fiecare dată.”

Fostul europarlamentar, printre cei 15 români care au obținut o poziție de conducere în Republica Moldova

Ramona Strugariu nu este singura din România care a obținut o poziție de conducere în structurile de stat ale Republicii Moldova, iar mai jos este prezentată de Europa Liberă România:

  • Anca Dragu – a fost numită în funcția de guvernator al Băncii Naționale a Moldovei pe 22 decembrie 2023, pentru un mandat de șapte ani. A fost ministră a Finanțelor, președintă a Senatului și senatoare din partea USR.
  • Gabriela Scutea – consultant la Ministerul Justiției și Procuratura Generală din Republica Moldova începând din septembrie 2023. A fost procuror general al României.
  • Daniel-Marius Staicu  șeful Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor din decembrie 2022. Are un mandat de cinci ani. În România a ocupat funcția similară, la Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor.
  • Cosmin Dinescu – este șeful Misiunii UE în Republica Moldova din aprilie 2023. A fost ambasador în Lituania și Croația.
  • Octavian Berceanu – consultant la implementarea programului naţional de împădurire din Republica Moldova. În România a fost șef al Gărzii de Mediu.
  • Anca Boagiu – fost ministru al Transporturilor și apoi al Integrării Europene în România, ea a devenit consultant la Ministerul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale (MIDR) al Republicii Moldova în materie de transport, reţele transeuropene şi dezvoltare regională.
  • Cătălin Țacu – director al Inspectoratului de Stat al Muncii din Republica Moldova. A fost angajat al Inspectoratului Teritorial de Muncă Iași.
  • Daniel Funeriu – fost ministru al Educației în România și consilier prezidențial. În Moldova este consultant la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. Face parte din echipa Înalților Consilieri ai UE în Republica Moldova.
  • Alexandru Săndulescu – consultant la Ministerul Economiei și Infrastructurii. A fost director general al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) din România.
  • Victor Giosan – este în echipa de consultanți a prim-ministrului și ajută la reforma administrației publice locale.
  • Dragoș Ciuparu – expert în administrație publică și în elaborarea de politici publice în România. Participă la coordonarea reformelor la nivelul Guvernului.
  • Victor Wili Apreutesei – expert în securitate internă, consultant pe lângă Ministerul Afacerilor Interne de la Chișinău. A fost chestor în Poliția Română.
  • Irina Alexe – expertă UE la nivelului Guvernului din Republica Moldova. În România a fost secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne.
  • Nicolae Grigore – consilier la Banca Națională a Moldovei. Fost angajat la BNR, este expert în supravegherea prudențială și lupta contra spălării banilor.