Adjunctul secretarului de stat american, Christopher Smith, a călătorit în secret în Belarus săptămâna aceasta , unde s-a întâlnit cu dictatorul Alexander Lukașenko și șeful KGB-ului din Belarus. Acest lucru poate indica începutul dezghețului în relațiile dintre Statele Unite și cel mai apropiat aliat al Rusiei, scrie The New York Times.

Este de notat că aceasta a fost prima întâlnire a lui Lukașenko cu un oficial de rang înalt al Departamentului de Stat în cinci ani. Și a avut loc la o zi după o conversație telefonică între președintele american Donald Trump și dictatorul rus Vladimir Putin.

Publicația spune că, după negocieri cu Lukașenko, Smith și alți doi oficiali americani au călătorit într-un sat de lângă granița cu Lituania, de unde au preluat trei prizonieri – un american și doi prizonieri politici din Belarus. Americanii și prizonierii eliberați s-au întors peste graniță, la Vilnius.

În timpul discursului său de joi în fața Ambasadei SUA la Vilnius, Smith a salutat finalizarea cu succes a „operațiunii speciale”, descriind eliberarea prizonierilor drept o „mare victorie”.

Evenimentul a fost deja comentat de Franak Vyachorka, șeful de cabinet al liderului opoziției din Belarus, Svitlana Tikhanovskaya, mulțumindu-i lui Trump că „a reușit să rezolve chestiunea”. Dar, a subliniat el, sancțiunile ar trebui reduse numai atunci când „Lukașenko oprește represiunile și noi arestări” și „eliberează toți prizonierii politici, inclusiv oficialii de rang înalt”.

Smith a condus politica față de Belarus în administrația fostului președinte american Joe Biden și a început anul trecut discuții preliminare cu aliații americani cu privire la relaxarea sancțiunilor, dar nu mai călătorise până acum la Minsk pentru a se întâlni cu Lukașenko.

Principalul obiectiv al SUA este să elibereze cât mai mulți prizonieri politici

Potrivit diplomaților care au participat la briefing-ul lui Smith, diplomatul a spus că principalul obiectiv al SUA este să asigure libertatea pentru cât mai mulți prizonieri politici. Și Lukașenko și-ar fi declarat disponibilitatea de a diminua represiunea.

Potrivit analistului politic din Belarus, Artem Shraybman, citat de publicație, marea întrebare acum este cum va reacționa Kremlinul la orice apropiere dintre Belarus și Occident. Potrivit acestuia, mulți oficiali ruși „probabil ar intra în panică la această perspectivă”, dar „nu există nicio modalitate rapidă sau ușoară ca Belarus să se distanțeze de Rusia, având în vedere dominația economică a Moscovei asupra țării”.

El a adăugat că este puțin probabil ca președintele Trump să aibă vreun interes sau un plan special pentru Belarus. În ciuda acestui fapt, a subliniat el, „factorul Trump creează cu siguranță un anumit impuls, deoarece toată lumea, inclusiv Lukașenko, încearcă să-l impresioneze pe președintele SUA și să concureze pentru a-i obține atenția”.

Participarea Belarusului, de partea Rusiei, la războiul din Ucraina

Potrivit președintelui ucrainean Volodymyr Zelensky, Rusia va trimite 150.000 de soldați în Belarus pentru un posibil atac asupra NATO. Președintele ucrainean a adăugat că Putin vede Belarus doar ca pe o regiune a Rusiei.

La sfârșitul lunii ianuarie, autoproclamatul președinte al Belarusului Alexandru Lukașenko a declarat că racheta rusă cu rază medie și intercontinentală „Oreșnik” va fi în curând în țara sa . Se presupune că stocul de astfel de rachete va fi plasat lângă Smolensk. El a subliniat că nu a stabilit anumite date de primire a rachetei, cu dictatorul rus Vladimir Putin.

Lukaşenko a mai declarat că nu regretă că a permis Rusiei să-şi folosească ţara pentru a invada Ucraina . „Nu regret nimic”, a spus el ca răspuns la întrebarea unui reporter.