Un alt document incendiar care dovedește gravitatea situației de la AFER
La începutul acestei luni Puterea.ro a publicat prima parte a unei serii de dezvăluiri legate de o situație gravă, cu posibil iz penal, existentă la Autoritatea Feroviară Română – AFER. Am scris atunci despre o mușamalizare de fapte ilegale. O situație pe care, se poate observa cu mirare că ministru Transporturilor Cătălin Drulă o ignoră în continuare. De ce oare?
Redăm în cele ce urmează cronologia documentelor deținute de puterea.ro, legate de dispariția a 40 de tone de fier vechi din AFER, pentru a vă prezenta „rețeta de succes” a familiilor şi cumetriilor din această instituție. Unele dintre documentele respective au fost deja publicate. Am promis că vom continua. Astăzi publicăm un proces verbal încheiat la data de 17 decembrie 2020. Se va vedea din cele relatate în continuare, de ce este atât de important acest document.
Citește și EXCLUSIV. Document care dovedește gravitatea situației din AFER
Iată șirul cronologic al documentelor, care dovedește cât de gravă este situația:
- În vara anului trecut, s-a constatat în AFER dispariția unei mari cantități de fier vechi. S-a iscat astfel un scandal intern, cu ocazia acțiunii de inventariere a bunurilor din instituție. Toți au ridicat din umăr. La 30 iulie 2020, AFER transmite o adresă către Institutul de Cercetări în Transporturi – INCERTRANS S.A., prin care se menționează dispariția a trei containere cu materiale. Într-un articol din 19 martie, puterea.ro a publicat acest document.
- 17 noiembrie 2020. Printr-o notă scrisă de mână, un angajat al AFER aduce la cunoștință conducerii faptul că „în fișele de magazie se regăsesc deșeuri de fier vechi şi fier neprelucrat” în cantitate de aproape 40 de tone, „depozitate într-un container în curtea AFER, container care în momentul prezent nu se mai găsește din motive necunoscute”. De asemenea, angajatul menționează în notă că a informat șeful ierarhic superior despre această lipsă, încă din luna iulie 2020.
- 9 decembrie 2020. Printr-o altă notă scrisă de mână, același angajat al AFER revine asupra declarațiilor din nota scrisă în 17 noiembrie, declarând că „aceste cantități [de deșeuri – n.r.] se regăsesc depozitate în hală, fiind deșeuri prevenite în urma casărilor”. Angajatul declară în aceeași notă că a găsit respectivele deșeuri în hală. Problema este că, documentele ulterioară dovedesc altceva. Iar datele conținute în documente, pur şi simplu nu se leagă. Putem ușor să ne gândim la o mușamalizare frumos închegată de conducerea AFER.
- 14 decembrie 2020. Se întocmește un proces verbal „privind rezultatele inventarierii bunurilor aflate în folosința serviciilor, birourilor din structura Directorului General şi Magaziei Centrale a AFER”. Documentul este semnat de cinci angajaţi ai AFER. Din cele menționate în acesta, reiese clar că acea cantitate de fier vechi, într-adevăr lipsește, respectiv „Faţă de cantitatea de 38,2t (…) Comisia de Inventariere a solicitat dar nu i s-a prezentat documente justificative (…), fapt ce conduce la concluzia că aceste deșeuri (…), nu pot fi identificate”. Concluzia noastră: cineva a mințit! De ce?
- 17 decembrie 2020. Se întocmește un alt proces verbal, scris de mână şi semnat de asemenea de cinci angajaţi ai AFER, printre dare şi persoane din conducere, document pe care îl publicăm. Conform celor din document, ca urmare a neprezentării – poate nu întâmplătoare – a doi dintre membrii „comisiei centrale de inventariere”, „comisia nu şi-a putut dispune activitatea” şi s-a propus „informarea Directorului General al AFER care va decide conform procedurilor legale”.
Citește și EXCLUSIV. Document! Cum dispar aproape 40 tone de fier vechi din AFER
Ne permitem să adresăm câteva întrebări legate de finalitatea situației relatate: Ce oare a decis ulterior directorul general al AFER? A înaintat documentele către organele competente? Dacă punem lucrurile cap la cap, putem observa stilul interesant de lucru al „marilor familii”. Vom continua cu dezvăluirile noastre.