Diana Șoșoacă, reclamată la Parchet pentru promovarea cultului lui Nicolae Ceaușescu
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2024/06/sosoaca.jpg)
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție împotriva europarlamentarei Diana Ivanovici Șoșoacă, acuzând-o de promovarea în public a cultului unei persoane vinovate de crime împotriva umanității și de crime de război.
Ce a declarat Diana Șoșoacă și de ce este acuzată
Potrivit IICCMER, declarațiile făcute de Șoșoacă în plenul Parlamentului European, în care l-a prezentat pe Nicolae Ceaușescu drept un model de urmat în politica externă, reprezintă o încălcare a Ordonanței de Urgență nr. 31/2002, act normativ care sancționează astfel de manifestări.
„Astfel de manifestări nu trebuie privite ca simple exerciţii de nostalgie sau ca o încercare inofensivă de rescriere a trecutului, ci ca simptome ale unei gândiri periculoase, care sfidează sacrificiile celor care au luptat pentru democraţie.
Într-o Europă construită pe lecţiile tragice ale totalitarismului, promovarea unor astfel de idei trebuie ferm sancţionată, nu doar prin reacţia societăţii civile, ci şi printr-o atitudine responsabilă din partea instituţiilor europene şi româneşti”, se arată într-un comunicat de presă al IICCMER.
În cadrul unei intervenții de aproximativ un minut și jumătate, desfășurate pe 11 februarie 2025, Diana Șoșoacă a criticat Comisia Europeană și politicile promovate de președinta acesteia, Ursula von der Leyen. Aceasta și-a exprimat nemulțumirea față de faptul că a fost sancționată anterior pentru afișarea unei icoane în plenul Parlamentului European și pentru declarațiile sale din timpul pandemiei.
Europarlamentara a susținut că liderii europeni nu respectă și nu cunosc cultura și tradițiile țărilor arabe, adoptând o atitudine ostilă față de anumite state și lideri mondiali. În acest context, a afirmat că Nicolae Ceaușescu ar trebui luat drept model în ceea ce privește strategia de politică externă, insistând asupra ideii că nimeni nu l-a egalat vreodată în acest domeniu. În sprijinul acestei afirmații, a adus ca exemplu medierea dintre Israel și Palestina, atribuită fostului dictator român.
Mai mult, Diana Șoșoacă a criticat Comisia Europeană, acuzând-o că implică Uniunea Europeană în conflicte globale, și i-a cerut demisia Ursulei von der Leyen.
„Vorbiţi aici (în plenul Parlamentului European, n.n.) pentru prima dată despre creştini, dar când am ridicat icoana în Plenul Parlamentului European, m-aţi sancţionat. Când am vorbit şi am acuzat-o pe Ursula von der Leyen de acţiuni care au dus la crime în pandemie, din nou m-aţi sancţionat.
Vorbiţi acum să apăraţi creştinii. Cum să apăraţi creştinii din ţările arabe, când dumneavoastră acuzaţi toate ţările arabe? Nu îi respectaţi, nu îi cunoaşteţi. Nici pe perşi, nici pe arabi. Îi discreditaţi pe Trump, îl discreditaţi pe Putin, sunteţi în război cu toată lumea.
Vreţi strategii? Vă dau un sfat. Uitaţi-vă la politica lui Nicolae Ceauşescu. Nimeni nu l-a egalat vreodată. Dictator, dictator, dar a avut cea mai bună politică externă. A reuşit să pună la aceeaşi masă Israelul şi Palestina şi a adus pacea în regiune.
De aceea, Comisia Europeană se pare că nu este pregătită. Doamna Ursula von der Leyen nu face decât să ne pună în război cu toată lumea, şi de aici, din plenul Parlamentului European, îi cer demisia Ursulei von der Leyen”, a declarat Diana Şoşoacă în plenul Parlamentului European.
Reacția IICCMER: promovarea unui dictator trebuie sancționată
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului consideră că aceste afirmații nu pot fi catalogate drept simple nostalgii sau opinii politice, ci constituie o încercare periculoasă de reabilitare a imaginii unui dictator. În comunicatul oficial, IICCMER subliniază că astfel de manifestări sfidează memoria celor care au luptat pentru democrație și libertate, în special în contextul tragic al regimurilor totalitare din Europa.
Instituția susține că promovarea unor astfel de idei trebuie sancționată atât printr-o reacție fermă a societății civile, cât și prin intervenția autorităților competente, având în vedere că Uniunea Europeană își fundamentează valorile pe lecțiile învățate din trecutul totalitar al continentului.
Potrivit articolului 5 din OUG nr. 31/2002, fapta unei persoane de a promova în public cultul unor lideri responsabili de crime împotriva umanității sau de crime de război este considerată infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 3 ani și interzicerea unor drepturi.
IICCMER argumentează că declarațiile europarlamentarei nu au fost întâmplătoare și că aceasta a încercat să impună o viziune pozitivă asupra regimului Ceaușescu. Mai mult, instituția afirmă că astfel de declarații nu sunt izolate, ci fac parte dintr-un discurs recurent, în care Șoșoacă a mai exprimat opinii similare în spațiul public.