Cea de-a treia clădire ca înălțime din România ar putea fi demolată

Publicat: 18 feb. 2025, 13:34, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în Orașul meu , ? cititori
Cea de-a treia clădire ca înălțime din România ar putea fi demolată
Foto: brasov.net

Turnul CET din Brașov, construit în 1986 este a treia cea mai înaltă construcție din România. El ar putea fi demolat. în urma unui studiu realizat de autoritățile locale. Deși a fost considerat un simbol al orașului, turnul, aflat acum într-o stare avansată de degradare, atrage doar antipatia brașovenilor și reprezintă un pericol major pentru cei care încearcă să îl escaladeze.

În ciuda restricțiilor de acces, tinerii amatori de senzații tari sar gardul fostei centrale și urcă pe turnul CET pentru a strânge cât mai multe like-uri pe rețelele de socializare, riscându-și viața.

„Şi pe tura mea au venit să filmeze. Nu le-am dat voie că nu am cum. Doamne fereşte, se întâmplă ceva! Şi cum să te urci, că turnul are 285 de metri?! Cine răspunde? Este foarte periculos!”, a povestit unul dintre paznicii platformei.

În timp ce pericolele cresc, zona de aproape 50 de hectare este păzită de un singur paznic, ceea ce face ca autoritățile să fie preocupate de riscurile unei tragedii. În același timp, mulți brașoveni consideră că turnul ar trebui dărâmat, fiind mai mult un obstacol decât o atracție. „Părerea mea e că e de pomană. Să fie dărâmat şi să se facă altceva”, susține un locuitor al urmei, Altul a declarat: „Nu ştiu la ce îl mai ţin, doar ca muzeu sau…”.

În urma unui studiu tehnic, Primăria Brașov a constatat că pentru consolidarea turnului ar fi necesare costuri semnificative, care depășesc cu mult cheltuielile necesare demolării. „Turnul de la CET a trecut printr-un studiu să vedem cât de rezistent este, să vedem ce lucrări ar trebui pentru a-l consolida. Conform acestui studiu, costurile pentru păstrarea lui sunt destul de mari faţă de costurile pentru demolare”, a declarat Sorin Toarcea, purtător de cuvânt al Primăriei Brașov.

Până la o decizie finală privind soarta turnului, acesta rămâne singura construcție din Brașov care străpunge norii în zilele cu plafon de mică altitudine, fiind vizibil de la kilometri distanță.