Metrorex acuză de terorism protestatarii de la metrou. Poliția și procurorii au demarat o anchetă
Protestatarii implicați în greva spontană de vineri, de la metrou, sunt acuzați de conducerea companiei că ar încălca legea referitoare la actele de terorism, fiind făcută o sesizare penală în acest sens. În timp ce procurorii și polițiștii cercetează cauza, jandarmii au anunțat deja că au dat amenzi în valoare totală de 125.000 de lei, pentru încălcarea altor prevederi legale.
Un comunicat de presă al Poliției Municipiului București susține că vineri s-a primit o sesizare din partea Metrorex, privind încălcarea art. 1 din Legea referitoare la prevenirea și combaterea terorismului. Sesizarea a fost deja înaintată Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism.
Conform legii invocate, „terorismul reprezintă acele acțiuni, inacțiuni, precum și amenințări cu privire la acestea, care prezintă pericol public, afectează viața, integritatea corporală sau sănătatea oamenilor, factorii materiali, relațiile internaționale ale statelor, securitatea națională sau internațională, sunt motivate politic, religios sau ideologic și sunt săvârșite în unul din următoarele scopuri: a) intimidarea populației sau a unui segment al acesteia, prin producerea unui puternic impact psihologic; b) constrângerea nelegitimă a unei autorități publice ori organizații internaționale să îndeplinească, să nu îndeplinească sau să se abțină de la îndeplinirea unui anumit act; c) destabilizarea gravă sau distrugerea structurilor politice fundamentale, constituționale, economice ori sociale ale unui stat sau organizații internaționale”.
Până la o decizie cu privire la eventuala încălcare a legii terorismului, Direcția Generală de Poliţie a Municipiului București, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 4, anunță că a declanșat cercetări referitoare la încălcarea Legii dialogului social.
„Declararea grevei de către organizatori cu încălcarea prevederilor art. 205 constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la o lună la un an sau cu amendă, respectiv neasigurarea serviciilor de transport, la cel puțin o treime din activitatea normală”, susțin reprezentanții DGPMB.
De asemenea, Jandarmeria Capitalei a aplicat, până în prezent, 23 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 125.000 de lei pentru nerespectarea măsurilor privind organizarea de adunări publice în spații închise, desfășurarea protestului fără autorizare și nerespectarea măsurilor sanitare pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de Covid – 19.
Vineri dimineață, stațiile de metrou au rămas închise după ce sute de angajați au blocat calea de rulare într-un protest spontan, nelegal. Metrourile ar fi trebuit să se pună în mișcare la ora 5 dimineața, dar niciun călător nu a fost lăsat să coboare în subteran.
Nemulțumirile au fost generate de mai multe decizii anunțate de noua conducere a Metrorex, angajații susținând că se tem că vor avea salariile reduse ori că vor fi concediați.